O tânără din municipiul Botoșani a sunat, luni, la 112 pentru a sesiza faptul că nu-și găsește fetița de 9 ani. Aceasta a fost găsită de o femeie, care a fost răsplătită de poliţişti.
Mama şi fiica se aflau împreună într-un parc, iar, la un moment dat, tânăra nu și-a mai găsit copilul.În timpul activităților desfășurate pentru localizarea minorei, Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență a fost aplat din nou, de o femeie care a relatat faptul că a găsit o fetiță, ce s-a pierdut de mama ei. Aceasta se afla la câteva străzi de parcul în care se afla mama, iar apelanta a declarat că i-a atras atenția faptul că fetița plângea și părea dezorientată. După câteva clipe de discuții, micuța a reușit să transmită polițiștilor din cadrul Dispeceratului 112, datele necesare identificării familiei.
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani i-a adresat mulțumiri scrise doamnei Botezatu Anca, din municipiul Botoșani, cea care a ajutat la găsirea fetiței, mamă la rândul său, pentru faptul că a dat dovadă de spirit civic și a ales să nu rămână nepăsătoare.
RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR ÎN CAZUL RĂTĂCIRII UNUI COPIL
Încercați să vorbiți cât mai mult cu copiii dumneavoastră despre posibilitatea de a va pierde unul de celalalt și construiți diverse scenarii și planuri de acțiune corespunzătoare. De exemplu, imaginați-vă că v-ați pierdut de micuț într-un magazin aglomerat. Spuneți-i că în acest caz „planul” e să se ducă de urgență la un angajat al magazinului sau la un agent de pază. Dacă vă aflați într-un parc, stabiliți-vă de la început un loc de întâlnire, în cazul rătăcirii copilului.
Asigurați-vă ca aveți permanent fotografii recente cu copiii dumneavoastră. În fiecare moment trebuie să cunoașteți semnalmentele exacte ale acestora.
Recomandări pentru copii:
- Dacă ești abordat de o persoana care ți se pare suspectă, țipă și spune-i să stea departe de tine.
- Învață cum te poți duce și întoarce în siguranță de la școală și unde poți găsi ajutor dacă este nevoie.
- Nu te apropia și nu intra în mașină dacă cineva, oprește lângă tine și îți pune întrebări.
- Învață adresa completă de acasă și numele părinților.
- Învață cum să fii în siguranță pe internet: nu oferi date personale despre tine sau familia ta, cum ar fi vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa școlii unde înveți. Parolele sunt secrete și îți aparțin.