Ziua Internațională a Muncii, devenită nelucrătoare şi însemnând în acest an un weekend prelungit deoarece a căzut într-o zi de luni, a atras astăzi zeci de botoşăneni la Cornişa, la marginea zonei împădurite de lângă oraş şi mai ales în spaţiul special amenajat de primărie pentru grătare.
Botoşăneni puşi pe distracţie au venit în zonă imediat cum s-a ridicat roua, iar grătarele au început imediat să sfârâie de mititei, cârnăciori şi alte delicii de pus peste cărbunii încinşi.
Câteva grupuri au venit cu boxe pentru muzică, mingi şi rachete de badminton, astfel că toată zona răsuna de muzică şi de strigătele celor veniţi să se distreze. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, în anii de pandemie, nimeni nu avea voie în zonele de grătare, care ajunseseră la un moment dat să fie păzite cu poliţia şi jandarmii pentru a se respecta distanţarea socială.
Acele vremuri au fost date însă uitării, iar numărul celor veniţi la Cornişa a fost atât de mare încât pe vechea şosea a oraşului se formase un rând de maşini de zeci de metri.
Petrecăreţi au mai fost şi la Baisa, dar şi la ieşirile din oraş spre pădurea Rediu, Lebăda sau spre ANL Cişmea, iar mai mulţi botoşăneni au ales plimbări în pădurea de la Ipoteşti.
Data de 1 mai, devenită Ziua Internațională a Muncii, este sărbătorită în multe țări, inclusiv în România. Pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv la noi, 1 Mai este zi liberă legală.
Sărbătoarea în perioada comunistă
Pe vremea lui Ceaușescu, de 1 Mai serbările câmpenești cu bere și mici încheiau de fapt o lungă zi de mitinguri şi defilări. Era partea agreabilă a acestei sărbători de partid. De menționat este că Ziua de 1 Mai era şi atunci o zi nelucrătoare. Doar că muncitorii din fabrici, dar și profesori și tineri erau obligați să participe la mitinguri dedicate Elenei și lui Nicolae Ceaușescu.
De asemenea, aceste manifestații îi reuneau pe oameni pe stadioane. În timp ce unii asigurau publicul, alții erau implicați în spectacolul propriu-zis la care asista și conducerea Partidului Comunist. Se pregăteau scene de amploare, dansuri pe imnuri comuniste în sincron, care aduceau un omagiu „conducătorilor iubiți”.
Atunci, ca şi acum, „vedeta” sărbătorii de 1 Mai a rămas tot micul, această invenţie a gastronomiei româneşti care ne-a însoţit în tot felul de vremuri. Potrivit unor date, mititeii au fost inventați la sfârşitul secolului al XIX-lea de Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit “La o idee”, cunoscut mai mult ca „La Iordache”. Acesta ar fi rămas fără membrane pentru cârnaţi, astfel că pus în carne nişte bicarbonat de sodiu şi ceva condimente, făcând cârnați mai mici şi fără înveliș. Aceştia au fost un real succes. Astfel ar fi apărut adevărații mici, autentici românești, cu care s-a delectat atunci şi renumitul Caragiale.