În perioada 29-30 aprilie, mii de botoșăneni au venit la cea mai mare serbare câmpenească din Moldova, respectiv Târgul Regional de Zootehnie, utilaje agricole și produse tradiționale de la Popăuți.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Popăuți, Asociația Crescătorilor de Taurine din Botoșani, în parteneriat cu Consiliul Local din Răchiți.
Târg cu mii de persoane
Cea de a XV-a ediţie a acestui târg a reunit crescători de animale, specialişti în domeniu, comercianţi, producători, artişti, dar şi foarte mulţi botoşăneni dornici să-şi reamintească de atmosfera satului tradiţional, unde creşterea animalelor ocupa un loc important. Vremea bună a facilitat vizitarea târgului de un număr mare de persoane mai ales duminică, în cea de-a doua zi. În acest context, poliţiştii de la Rutieră au avut serios de lucru pentru a dirija maşinile şi pietonii în zonă.
Sărbătoarea a debutat sâmbătă, când și-au instalat tarabele meșterii și producătorii. A urmat înregistrarea animalelor, demonstrații de rase, parada celor mai frumoase exemplare și premierea. Crescătorii au adus cele mai frumoase exemplare pentru a arăta cât de importantă este activitatea lor. Pe toată perioada zilei au evoluat ansambluri folclorice din județul Botoșani.
Paradă a berbecilor karacul
Duminică, numărul celor interesați de târg a crescut surprinzător, dovadă a stat și coloana de mașini formată până la târg, dar și insuficiența locurilor de parcare. Foarte animată a fost şi zona de unde se putea cumpăra de la urdă, caş, legume, până la miere, plăcinte, mici şi bere, ii, icoane, hamuri pentru cai și alte asemenea produse. După deschiderea, de la ora 10:00, pentru Piața Mobilă Moldoovis, a urmat parada berbecilor din rasa karakul.
În jurul orei 13:30, a avut loc primirea oficialităților și vizita la standurile producătorilor. Ulterior, aceștia au luat cuvântul în fața spectatorilor.
,,Trebuie să înțelegem că Stațiunea Popăuți este o stațiune de cercetare și nu se poate face, stimați consumatori, nu se poate face agricultură fără cercetare. Toți, la un loc trebuie să susținem cercetarea ca să putem susține fermierii”, a spus primarul comunei Răchiți, Florin Bulagru.
Secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Eduard Mititelu, a adăugat că Stațiunea Popăuți este ,,un model pentru pentru cercetarea din România. Mi-aș dori astfel de practici, de bune exemple, de omologări să avem din ce în ce mai mult în institutele de cercetare din România.”
Atmosfera a fost asigurată de grupul Plăieșii, care au făcut spectacol și de această dată, pe scena din centrul târgului. Participanții au ieșit la dans pe ritmurile ansamblului.