Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată astăzi și la Botoşani printr-o serie de ceremonii militare și religioase, care au avut loc la monumentul eroilor din centrul municipiului. Festivitățile au fost aceleaşi ca din fiecare an și au cuprins oficierea unei scurte ceremonii religioase, rostirea unor alocuțiuni de către președintele filialei locale Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), colonelul în rezervă Gheorghe Jalbă și prefectul județului Sorin Cornilă, precum și depuneri de coroane și jerbe de flori. Activitățile s-au încheiat cu o paradă militară ce a cuprins defilarea detaşamentului de onoare.
La eveniment a fost invitat să participe și veteranul de război maior în retragere Ioan Lungu, care a purtat pe spate, de-a lungul întregii ceremonii, drapelul naționalul al României. Asistența a fost formată în principal de autorităţile urbei şi ale judeţului, de parlamentari, lideri politici și șefi de instituții, care au depus rând pe rând coroane în memoria eroilor români.
Pentru al treilea an consecutiv, reprezentanții Armatei Române, oficiali ai statului român, reprezentanți ai autorităților locale, mediului de afaceri, societății civile și elevi ai colegiilor militare au fost parte a campaniei naționale „Recunoștință Veteranilor de Război”, în care s-au pregătit și distribuit pachete cadou pentru cei 1.096 de veterani și veterane de război și 24 de văduve de război de pe teritoriul României, precum și cei trei veterani de război din Republica Moldova. 99 dintre pachetele pregătite de elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au ajuns la Botoșani, unde mai sunt în viață aproximativ 10% din totalul veteranilor români ai celui de-al Doilea Război Mondial. Printre cei vizitați s-a aflat și veteranul de răznoi Niculai Mancaș, din comuna Curtești, ajuns la venerabilă vârstă de 96 de ani, care a primit simbolurile naționale în semn de preșuire.
Din 2007, în fiecare an, pe 29 aprilie, se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război. Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi. Mai bine de 10% din victime, 92.000, au fost militari.