Cele două mari artiste ale cântecului popular, Elena Mândrescu și Petronela Rusu, care de-a lungul carierei au fost solistele Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, au fost felicitate astăzi în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ).
Invitate în deschiderea ședinței CJ, cele două două soliste de muzică populară, care s-au pensionat de curând, au primit câte o diplomă de onoare, un trofeu și câte un buchet de flori, fiind felicitate pentru întreaga activitate. La acest moment a participat și Dan Doboș, managerul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, care le-a mulțumit în public celor două soliste pentru munca artistică depusă și promovarea folclorului botoșănean.
„Vă mulțumesc din suflet”
În cei 40 de ani de activitate, Elena Mândrescu a fost susținut numeroase concerte atât în țară cât și în străinătate, a lansat numeroase piese și a participat la mai multe concursuri, festivaluri, inclusiv „Cerbul de aur” sau emisiuni de radio și televiziune cu caracter folcloric realizate de cei mai mari producători din domeniu. De altfel, ea a fost singura interpretă de muzică populară care a abordat poezia eminesciană interpretând „Rugăciune” de Mihai Eminescu într-o manieră proprie. Ba mai mult, în urmă cu doi ani ea a fost declarată și <<cetățean de onoare>> al municipiului Botoșani.
La rândul ei, Petronela Rusu s-a lansat ca artistă de muzică populară de la vârsta de 12 ani și a început colaborarea cu taraful „Prutul” din Ștefănești, iar după numai doi ani a devenit laureată a festivalului „Satule, mândră grădină”. Ulterior, ea a reprezentat județul la mai multe festivaluri și concursuri unde a obținut numeroase premii, care i-au deschis drumul spre colaborarea cu orchestra populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, unde a activat timp de 36 de ani.
„Mulțumesc Consiliului Județean pentru că din 90 încoace ne-a sprijinit în toate felurile, indiferent de cine a fost la cârma acestei instituții. Vă mulțumesc din suflet și vă rog să transmiteți toată recunoștința noastră tuturor colegilor dumneavoastră și tuturor celor care au fost pe aici”, a spus Elena Mândrescu.
La rândul ei, Petronela Rusu a ținut să mulțumească celor din CJ mai ales pentru preluarea orchestrei populare din anii 1990.
„A fost un moment de cumpănă, când noi am stat șase luni de zile fără a fi retribuiți. Nu pentru că nu am fi găsit înțelegere la nivel local, dar atunci s-a luat o decizie importantă pentru că reînființarea unei orchestre presupune mulți pași și anevoioși. Au fost județe care au rămas fără orchestrele profesioniste și nu s-au mai reînființat”, a spus Petronela Rusu.
Ambele au ținut să-și exprime și recunoștința pentru publicul botoșănean pentru că, fără interesul manifestat de localnici, activitatea lor poate nu ar fi fost la fel de prodigioasă.