În acest sfârșit de săptămână, sunt aduse în atenția iubitorilor de teatru două dintre cele mai îndrăgite spectacole. Este vorba de „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare și „La Academie” de Alexandra Felseghi.
Astfel, sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18:00, la Casa Tineretului, poate fi vizionat spectacolul „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun. Din distribuție fac parte actorii Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.
,,Bocitoarele vesele” este o piesă de teatru unică în România. Este singura în care tradițiile arhaice si geto-dacii reușesc să intre in lumea lui Shakespeare.
Regizorul Alexandru Vasilachi a spus că ,,totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. (…) Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor”.
Durata spectacolului este de 120 minute, cu pauză.
Duminică, ,,La Academie”
Duminică, 30 aprilie, de la ora 18:00, tot la Casa Tineretului, poate fi vizionată piesa ,,La Academie” în regia lui Andrei Măjeri. Acest spectacol face parte din Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, inițiată de Uniunea Teatrală din România în scopul strângerii de fonduri pentru artiștii cu probleme de sănătate. Suma provenită din vânzarea de bilete va fi donată în Fondul de Solidaritate Teatrală (RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenția Piața Amzei), baza financiară a sesiunilor de sprijin pentru artiștii aflați în dificultate.
Iniţiată în 2002, Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este un stimulator al solidarităţii de breaslă, un resort financiar pentru artiştii cu probleme de
existenţă şi un semnal pentru public şi autorităţi în legătură cu situaţia acestora
şi demnitatea lor. Acest eveniment se reia după 3 ani de pauză cauzată de
pandemia de SARS-COV2 și de realitatea războiului cu Ucraina. –https://www.uniter.ro/programe/campania-nationala-artistii-pentru-artisti/?fbclid=IwAR29mIrF24_KA3ImT0NbJYs0i0QBaqjKK-AKCcli1ugGE0k5MpGOGxcPWjA
Scenografia spectacolului ,,La Academie” este semnată de Adrian Balcău, coregrafia de
Victoria Bucun, iar sound-design-ul de Adrian Piciorea. Din distribuția
spectacolului fac parte: Gina Patrașcu-Zamfirache, Dana Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii Ionuț Crețu, Matei Său.
„LA ACADEMIE este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și grotesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi”, a declarat regizorul Andrei Măjeri.
Durata spectacolului este de 1 h 50 minute, fără pauză.
Prețul unui bilet este 36 lei și 18 lei pentru elevi, studenți, pensionari, valabil pentru ambele spectacole. Biletele se găsesc la Casa Tineretului, la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului „Unirea” și pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.