În zi de mare sărbătoare, de Izvorul Tămăduirii, a avut loc deschiderea celei de-a XVl-a ediții a Târgului Meșterilor Populari. În cadrul acestui eveniment s-au reunit oameni, care cu migală, mult suflet, talent si infinită dăruire duc mai departe meșteșuguri autentice care aparține culturii noastre populare.
În zonele special amenajate de pe Pietonalul Unirii, meșterii au expus țesături, ceramică, opinci, curele din piele, obiecte decorative, căciuli din pielicele de miel, obiecte din lemn sau din mărgele, măști, obiecte decorative din sfoară. De asemenea, la târg sunt așteptați și gurmanzii pentru a degusta preparatele dulci cu specific tradițional românesc, printre care se numară plăcintele, cozonacul, alivenicile, pasca.
Evenimentul a adus împreună 80 de meșteri din județele Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Harghita, Argeș, Vâlcea, Mureș, Maramureș si Prahova.
Deschidere în sunet de tulnice
Startul s-a dat într-un mod inedit, în sunet de tulnice. Apoi, Daliana Bejan, referent al Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani, a subliniat că ,,arta populară s-a născut în procesul muncii, că nu este o artă pentru artă, făcută de dragul frumosului în sine, ci reprezintă necesitațile practice ale vieții de zi cu zi”.
,,Traditia nu înseamnă venerarea cenușii, ci transmiterea focului. Și cred că acest lucru se întamplă cu fiecare acțiune pe care centrul nostru o organizează”, a spus Iustina Irimia Cenușă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Vremea bună a facilitat vizitarea târgului de către un număr mare de curioși. Alături de care au fost nelipsite oficialitățile botoșănene.
Târgul va putea fi vizitat timp de trei zile, adică până pe 23 aprilie, programul zilnic se încadrează între orele 10:00 – 19:00.