Inaugurare cu mare fast a drumului județean 208H Vorona – Oneaga – Pădureni. La aproape șase ani de la debutul lucrărilor, „Drumul mănăstirilor”, așa cum a fost denumită șoseaua care leagă Mănăstirea Vorona de Mănăstirea Coșula, a fost recepționat și deschis circulației.
Nu oricum, ci cu o pleiadă de politicieni PSD, de la șefia Consiliului Județean, până la ministrul Muncii Marius Budăi, parlamentari, subprefecți și șefi de instituții. Nu au lipsit nici primarii celor trei comune străbătute de șosea – Vorona, Cristești și Coșula – lângă ei fiind prezenți mai mulți localnici, înveșmântați în straie populare. Pentru a da o notă de culoare, un sătean a venit încălțat cu opinci și purtând în mâini un bucium străvechi.
Şosea sfinţită de ÎPS Teofan
La eveniment a fost invitat și mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Prea Sfinția Sa Teofan, care a sfințit șoseaua inaugurată, în prezența unui sobor de preoți, dar și a călugărilor de la Schitul Sihăstria Voronei. Ceremonia religioasă a avut loc chiar în intersecția drumului județean cu drumul care duce spre schit. Pentru acest lucru a fost adusă o masă cu odoare sfinte bisericești, inclusiv un covor care a fost așternut peste asfaltul proaspăt turnat. După ce a stropit asfaltul cu agheasmă, IPS Teofan i-a binecuvântat pe cei prezenți, stropindu-i rând pe rând pe toți cu apa sfințită.
La final, s-a mâncat pâine împletită cu sare, așezată pe un platou acoperit cu șervet cu motive naționale. „Venit-a modernizarea acestui drum și cred că înainte de toate, înainte de cei care trec cu automobilul pe aici, înainte de sătenii din Oneaga sau din Vorona, înainte de măicuțele de la mănăstire sau de călugării de aici, înainte de toți se bucură Creația lui Dumnezeu. Căci este prin aceasta ocrotită și lucrul acesta este foarte mare. Pentru că în concepția noastră creștină tot ceea ce este creația lui Dumnezeu este în legătură cu noi, oamenii”, a spus IPS Teofan.
Lucrări la Drumul mănăstirilor demarate în 2017
Drumul judeţean DJ 208 H Vorona – Oneaga – Pădureni are o lungime de 12,7 kilometri și a fost modernizat cu 37,2 milioane, respectiv aproape 7,5 milioane de euro, din care contribuția CJ a fost de 6,6 milioane de lei, adică peste 1,3 milioane de euro. „A fost un proiect prea mult timp blocat, la care noi a trebuit să-i căutăm soluții”, a recunoscut președintele CJ, Doina Federovici.
Lucrările de modernizare au demarat inițial în 2017, dar ulterior constructorul a renunțat la contract. Asta pentru că imediat după debutul lucrărilor a urmat o primă explozie a prețurilor la materialele de construcție, iar conducerea județului de atunci a refuzat ajustarea costurilor. Așa se face că timp de aproape trei ani proiectul aproape că a fost abandonat. Abia în 2021 CJ a reluat licitația, lucrările fiind adjudecate de o asociere de firme.
Investiția a fost cofinanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II și bugetul CJ. Drumul leagă Mănăstirea Vorona, Schitul Sihăstria Voronei (n.r. – unde a început viaţa monahală Patriarhul Teoctist), şi Mănăstirea Coşula de un alt așezământ monahal, Mănăstirea Zosin.