Sute de persoane care locuiesc pe o stradă din municipiul Botoşani au ajuns bătaia de joc a municipalității și a celor care ar trebui să asigure servicii publice. Asta sub oblăduirea Partidului Social Democrat, care a ajuns să dețină cele mai multe funcții de conducere la nivel local.
Inundați cu dejecții de anul trecut, din cauza refulării repetate a canalizării, botoșănenii care locuiesc pe strada Grigore Antipa au rămas astăzi fără apă, dar și în beznă. Cu strada distrusă din cauza refulării canalizării, cu ravene de 30-40 de centimetri, cu o groapă apărută în carosabil încă din luna iulie 2022, botoșănenii care locuiesc strada ce poartă numele marelui naturalist născut în municipiu sunt sătui de câte sesizări au făcut și au ajuns să-și blesteme zilele din cauza nepăsării și indiferenței cu care sunt tratați.
Stradă lăsată de izbelişte
Situația a ajuns să-i dispere pe botoșăneni după ce la conducerea Primăriei municipiului Botoșani a ajuns primarul Cosmin Andrei. De atunci, strada, care trece chiar pe lângă un monument istoric – Biserica lipovenească „Nașterea Maicii Domnului” (n.r. – construită în 1853) – a fost lăsată de izbeliște.
În 2018, după ce ani la rândul carosabilul străzii s-a prăbușit din cauza problemelor din rețeaua de canalizare, în terasamentul străzii apărând gropi imense după fiecare ploaie torențială, municipalitatea de la acea vreme a decis să realizeze o investiție de aproape un milion de lei. Proiectul presupunea realizarea unei rețele de canalizare și punerea în funcțiune a unei stații de pompare a apelor uzate, care să ducă apele reziduale în rețeaua de canalizare de pe strada Tătarilor.
Botoşănean inundat cu dejecţii
Lucrările au fost finalizate la sfârșitul lui 2021, investiția a fost recepționată de municipalitate, doar că Nova Apaserv a refuzat să o preia. Ba mai mult, din iulie 2022 și până în martie 2023 rețeaua de canalizare a refulat de patru ori și a inundat cu dejecții o proprietate. S-a întâmplat pe 6 iulie 2022, pe 1 august 2022, 15 august 2022 și 27 martie 2023.
De fiecare dată a fost sesizată atât municipalitatea, cât și Nova Apaserv, dar niciuna dintre cele două părți nu s-au sinchisit nici măcar să răspundă la sesizările trimise de oameni. Așa că botoșănenii au fost nevoiți să se adreseze instanței de judecată, cazul fiind încă pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Iar ca bătaia de joc la adresa oamenilor să fie maximă, cele două instituții nu au igienizat niciodată dejecțiile scoase din canalizare și împânzite pe drum. Așa că toate persoanele care au trecut prin zonă au trebuit să suporte mizeria și mirosul pestilențial. Abia după a patra sesizare făcută pe 27 martie a.c., pe strada Grigore Antipa a ajuns un echipaj de la Poliția Locală, care a constatat situația.
„O patrulă s-a deplasat la adresa indicată de dvs. În data de 28 martie 2023 constatându-se, că într-adevăr, pe strada Grigore Antipa, din fața imobilului cu nr. 15, canalizarea a refulat, capacul canalului fiind mutat din locul lui, zona era împânzită de hârtii și șervețele, și inundată de apa reziduală, mirosul fiind greu de suportat”, se arată în răspunsul comunicat de Poliția Locală.
Groapă de doi metri
Doar că lucrurile nu se opresc aici. Pe 1 august 2022, când rețeaua de canalizare a refulat, în terasamentul străzii a apărut din nou o groapă cu diametrul de aproape 2 metri și adâncă de aproape o jumătate de metru, undeva între imobilele cu numerele 11 și 12. Deși municipalitatea a fost sesizată încă de atunci, ei bine, groapa cu pricina nu a fost acoperită nici în ziua de astăzi.
Singura măsură luată de autorități a fost să posteze un panou reflectorizant lângă ea. În rest, nimic. Iar de atunci au trecut 8 luni. Groapa, care a apărut fix în dreptul fostei case parohiale a Bisericii lipovenești, tronează și astăzi. Asta deși cei care locuiesc în zonă au sesizat Primăria municipiului, dar și Poliția Rutieră.
„Din verificările efectuate de polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Botoșani s-a constatat că cele sesizate de dumneavoastră, se confirmă sens în care administratorul drumului public, respectiv Primăria municipiului Botoșani, a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 5 alin. 2 din OUG 195/2002 Republicat”, se arată în răspunsul primit de la Poliția Rutieră. Doar că sancțiunea respectivă nu a avut niciun fel de urmări.
De asemenea, din cauza refulărilor repetate din rețeaua de canalizare, șuvoaiele de apă au săpat în terasamentul drumului ravene cu o adâncime de circa 30 – 40 de centimetri, iar administratorul drumului nu a intervenit nici aici.
Acces aproape imposibil cu maşina
Din cauza denivelărilor apărute, autovehiculele se deplasează foarte greu, iar proprietarii de mașini își distrug autoturismele. Întrucât strada face parte din categoria celor nemodernizate, municipalitatea nu a realizat nicio suprafață destinată deplasării pietonilor, astfel încât aceștia trebuie să se deplaseze în aceleași condiții, riscând să se accidenteze.
Tot din cauza acestor probleme, unii conducători auto refuză să se mai deplaseze pe acest tronson de stradă, iar în cazul în care este nevoie de intervenția autospecialelor de poliție, ambulanță sau pompieri la un eveniment, accesul acestora este pus în pericol.
Iluminatul stradal nu mai funcţionează
Situația de devenit revoltătoare în cursul zilei de astăzi, când proprietarii locuințelor de pe strada Grigore Antipa au rămas fără apă potabilă. De la ora 15, nu a mai curs nicio picătură de apă. A urmat un nou val de sesizări la operatorul de apă, dar fără niciun efect. De altfel, Nova Apaserv nu a emis niciun comunicat de presă cum că în zonă ar exista vreo avarie și că își cere scuze de la beneficiari, cu atât mai mult cu cât totul s-a petrecut intempestiv, fără niciun fel de atenționare.
Și colac peste pupăză, fix în dreptul locuinței cu nr. 15, unde strada a fost afectată de refulările repetate ale rețelei de canalizare, nu mai funcționează nici iluminatul stradal, zona fiind lăsată într-o beznă totală.
Schimbări de şefi la primărie
Întâmplător sau nu, situația de pe strada Grigore Antipa se suprapune pe o serie de schimbări survenite în Primăria municipiului Botoșani. Astfel, în iunie 2022, fostul director al Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Botoșani, Nicolae Semenescu, s-a pensionat. Locul său a fost luat de Bogdan Gabriel Bețenchi, nimeni altul decât directorul Serviciului Edilitare. Și cum altfel, decât prin împuternicire.
Şef de serviciu pus director
Doar că de atunci, în loc ca municipalitatea să declare funcția vacantă și să o scoată la concurs, a urmat o „alba-neagra” într-un stil pur românesc. Astfel, pentru perioada 15 iunie – 15 decembrie 2022, conducerea Primăriei, cu înștiințarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a dispus exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de execuție vacantă de director executiv al Direcției Edilitare de către domnul Bețenchi Bogdan Gabriel, șef serviciu al Serviciului Edilitare, pentru o perioadă de 6 luni într-un an calendaristic.
„În conformitate cu prevederile art. 509 alin. (1) – (2), alin. (4) și art. 510 alin. (1) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ,,exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante se dispune de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, pentru o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu notificare prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii.
Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere, vacante sau temporar vacante, se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public, prin act administrativ al persoanei care are competenţa de numire în funcţia publică. Pentru a putea fi promovat, funcţionarul public trebuie să îndeplinească condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi să nu aibă o sancţiune disciplinară aplicată, care nu a fost radiată, în condiţiile Codului Administrativ. Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar este mai mare, funcţionarul public are dreptul la acest salariu”, se arată în răspunsul Primăriei la o solicirare a reporterilor „Monitorul”.
Situaţie de-a râsu-plânsul
Dar lucrurile nu se opresc aici pentru că, pentru perioada 15 decembrie 2022 -15 ianuarie 2023, Bogdan Gabriel Bețenchi a revenit la funcția de șef serviciu al Serviciului Edilitare și a exercitat atribuțiile funcției publice de conducere vacantă de director executiv al Direcției Edilitare prin delegare, conform prevederilor art. 502 alin. (1) lit. a), art. 504 alin. (1), alin. (2), alin. (5) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, respectiv ,,Delegarea de atribuţii corespunzătoare unei funcţii publice vacante se dispune motivat prin act administrativ de către persoana care are competenţa de numire în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, în condiţiile Codului Administrativ. Pe timpul delegării funcționarul public își păstrează funcția și salariul”, se mai arată în același răspuns al primăriei.
Și ca să fie râsul-plânsul, pentru perioada 16 ianuarie -16 iulie 2023 conducerea Primăriei a dispus, din nou, în baza Codului Administrativ, exercitarea cu caracter temporar a funcției publice de conducere vacantă de director executiv al Direcției Edilitare de către domnul Bețenchi Bogdan Gabriel, pentru o perioadă de 6 luni într-un an calendaristic.
„Așadar, după cum se observă din cele mai sus prezentate, dl. Bețenchi Bogdan Gabriel nu a cumulat veniturile salariale pentru cele două funcții. Pe perioada exercitării temporare a funcției publice de conducere de director executiv a primit salariul corespunzător funcției de director executiv, iar pentru perioada în care a exercitat atribuțiile funcției de director executiv prin delegare și-a păstrat salariul corespunzător funcției de șef serviciu”, au menționat reprezentanții Primăriei.
Ascensiune în carieră pe filieră PSD
Dar cum a ajuns Bogdan Bețenchi în cadrul Primăriei. În martie 2014, adică în urmă cu aproape nouă ani, el a fost angajat ca și consilier al fostului primar al municipiului, Ovidiu Portariuc (PSD). Este limpede, fără concurs.
În vara lui 2015, a fost foarte aproape de postul de director executiv adjunct al Direcției Edilitare. Au fost mai mulți candidați, dar în final concursul a fost anulat. Câteva luni mai târziu s-a organizat însă un nou concurs de data aceasta pentru funcția de șef Serviciu Edilitare. De data aceasta a concurat de unul singur și, evident, a reușit.