Controalele demarate de autorități în această perioadă par să fie cu „dedicație”. O spun botoșănenii care au asistat în ultimele zile la o serie de acțiuni organizate de polițiști în Piața centrală a municipiului Botoșani.
Deși forțele de ordine ar fi trebuit să combată toate faptele antisociale comise în zonă, așa numiții „valutiști” nu au fost luați la întrebări niciodată, deși activitățile derulate de ei sunt de notorietate.
Scenele au fost surprinse de un localnic, care a trimis o fotografie pe adresa redacției cotidianului „Monitorul de Botoșani” monitorul@monitorulbt.ro. Iar imaginea este sugestivă. „Prezenți în Piața Mare a municipiului Botoșani, polițiștii dau avertismente micilor producători și se fac că nu-i văd pe valutiștii care nici măcar nu s-au sinchisit să plece pe timpul <<controlului>>”, a transmis botoșăneanul.
Problemă veche de ani de zile
Problema „valutiștilor” nu este nouă. Și fostul inspector șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, adus din județul Vrancea la Botoșani în 2008, dar pensionat vara anului trecut, a fost surprins de „activitatea” acestora și a susținut atunci că va aplica legea.
Abia în 2013 au fost organizate o serie de percheziții, care s-au soldat cu ridicarea mai multor sume de bani. Cu toate acestea, dosarele penale deschise atunci nu s-au soldat cu trimiteri în judecată, în mai toate cazurile dispunându-se renunțarea la urmărirea penală. Cercetaţi pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi cămătărie, toți au scăpat basma curată, doi dintre ei, bănuiți de evaziune fiscală, scăpând doar cu amenzi.
Asta pentru că nu ar fi existat suficiente probe care să-i incrimineze. Și acum sunt trecuți cu vederea deși mulți dintre ei desfășoară activități neautorizate și nefiscalizate.
Punct de vedere cerut de jurnalişti
Reporterii „Monitorul” au solicitat un punct de vedere din partea reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) privind aspectele sesizate de botoșănean, însă răspunsul nu a fost comunicat.
În schimb, în cursul zilei de astăzi IPJ Botoșani a transmis un comunicat de presă în care se menționa că, în această perioadă, toate structurile operative ale IPJ au fost angrenate în diverse misiuni pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor și respectarea ordinii și liniștii publice.
Miercuri, de exemplu, pe 12 aprilie a.c., a avut loc o acțiune de amploare la nivelul întregului județ în care au fost angrenați aproximativ 200 de polițiști, din cadrul structurilor aparatului central și subunităților de poliție, fiind desfășurate activități pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, braconaj cinegetic și contrabandă.
„În cadrul activităților desfășurate au fost reținute două persoane, au fost puse în executare 17 mandate de percheziție, au fost verificate 72 de unități economice și au fost controlate peste 500 de autovehicule”, se arată în comunicatul de presă. Potrivit acelorași surse, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 350 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 240.000 de lei, dintre acestea, peste 200 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul rutier, 30 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind stabilirea măsurilor de reglementare a produselor din sectorul agricol, 13 sancțiuni pentru nerespectarea legislației privind gestionarea câinilor fără stăpân și 12 sancțiuni pentru nerespectarea legislației privind utilizarea casele de marcat. Totodată, a fost suspendată activitatea unui operator economic, din municipiul Botoșani, care nu era dotat cu aparat electronic de marcat”, se menționează în comunicat.
Controale anunţate prin comunicate
Tot aici se menționează că polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu specialiști din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Comisariatului pentru Protecția Consumatorului au efectuat controale în piața din municipiul Dorohoi pentru prevenirea și combaterea faptelor de evaziune fiscală și a ilegalităților în domeniul protecției drepturilor de autor.
În cadrul activităților au fost verificați peste 40 de agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale, în valoare de 66.000 de lei și a fost dispusă confiscarea a peste 3.000 de lei, reprezentând numerar nefiscalizat.