spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTZiua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, marcată printr-o campanie de conștientizare

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, marcată printr-o campanie de conștientizare

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva bolii Parkinson, trei asociații din România lansează campania națională de conștientizare “Înțelege Parkinson”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Este vorba despre Asociația Bolnavilor de Parkinson ”Sufletul Lalelelor”, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson și Asociația ”Mai puternici decât boala Parkinson”.

Mesajul campaniei este – Recunoaște semnele bolii Parkinson – T.R.A.P. Caută un neurolog!  și platforma de informare intelegeParkinson.ro.

Pentru bolnavii de Parkinson, fiecare zi este o luptă în care trebuie să câștige noi redute, în care nu au voie să se copleșiți de neputință, de durere, de suferință.

„Am primit darul vieții și avem obligația să o facem cât mai frumoasă”

Asociația Sufletul Lalelelor a desfășurat pe parcursul celor cinci ani de activitate numeroase proiecte ce au drept scop îmbunătățirea calității vieții acestor persoane. Numeroase proiecte desfășurate în mediul online ce au că activități grup psihoterapeutic, grup de dezvoltare personală, Tai Chi, kinetoterapie, nutriție sunt de un real folos persoanelor diagnosticate cu boala Parkinson.

„Am primit darul vieții și avem obligația să o facem cât mai frumoasă. Să nu ne retragem la portița sobei și să așteptăm să treacă zilele, lunile, anii. Am ajuns aici trecând prin greutăți, am cunoscut tristețea, dezamăgirea, lipsurile. Am ajuns aici etern nemulțumiți de viața noastră, visând mereu la alt destin. Nu ne-am trăit viața noastră, ci viața celor pe care îi iubim mai presus de ființa noastră. Nu ne-am împlinit idealurile noastre, ci am luptat ca celor dragi să li se deschidă frumoase și râvnite oportunități (…)”, au transmis reprezentanții Asociației.

Multă lume a auzit despre boala Parkinson dar puțină lume știe ce este de fapt. El își creează o lume plină de suferință și lipsuri, cu semeni care au uitat ce înseamnă bucuria de a primi și dărui, care nu mai știu să se mai bucure de viață, să zâmbească și să fie fericiți. Fiecare zi este pentru ei o nouă bătălie din lunga luptă cu boala, cu durerea, cu neputința, cu greutățile acesteia.

În viața lor, maladia Parkinson a venit neinvitată și nedorită, spulberându-le visele și transformându-i în robii săi nevinovați. Parkinsonul nu iartă, ci din contra, îi face pe cei afectați prizonieri ai propriului lor corp, îi transformă pe adulți în copii și îi lasă povară celor dragi. Tristețea din priviri, chipurile zădărnicite de boală, mersul șovăielnic și nesigur, mâncarea risipită până la gură, scrisul ilizibil, cuvintele stâlcite îi îngenunchează în fața bolii și îi închide adesea în propriul univers.

Ce cauzează boala Parkinson

În cazul bolii Parkinson, celulele din creier responsabile de controlul mișcărilor corpului încetează producerea de dopamină, o substanță care facilitează comunicarea între nervi. Pe măsură ce aceste celule mor, creierul nu mai primește mesajele necesare pentru a coordona mișcările.

Cercetătorii încă nu cunosc cauza exactă a bolii Parkinson, o afecțiune neuro-degenerativă complexă, dar există date conform cărora atât factorii genetici, cât și factorii de mediu joacă un rol important. Pe lista cauzelor posibile se află expunerea la substanțe chimice poluante, ierbicide și pesticide, precum și substanțele care blochează receptorii de dopamină. De asemenea, stilul de viață și alimentația pot avea un impact semnificativ. Medicii sunt de părere că bacteriile din intestin pot influența evoluția bolii Parkinson și recomandă pacienților să consume iaurt cu fermenți vii și să mănânce multă fasole și cereale integrale, legume și fructe, evitând alimentele grase și reducând consumul de carne.

În prezent, deși nu există un tratament care să poată opri evoluția bolii Parkinson, există soluții pentru controlul simptomelor si îmbunătățirea calității vieții prin terapiile actuale pentru diferite grupuri de pacienți.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...