Ninsoarea abundentă din aceste zile ar putea fi, de fapt, salvatoarea agriculturii. Asta deoarece stratul gros de zăpadă completează rezerva de apă din sol.
Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani, spune că precipitațiile mixte din ultima perioadă constituie un aport semnificativ de apă pentru culturile deja însămânțate, dar și pentru cele ce urmează a fi însămânțate în această primăvară. Ceea ce ar afecta într-adevăr culturile ar fi înghețul.
„Precipitațiile mixte căzute în ultimele 72 ore, aduc un aport de de umiditate în sol. Stratul gros de zăpadă completează rezerva de apă din sol. Temperaturile pozitive din această perioadă nu au afectat pomii fructiferi”, a declarat Cristian Delibaș.
La finalul anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara pentru Agerpres, că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”. El a anunţat atunci că „România va consemna cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi”, se arata într-o analiză privind starea agriculturii în anul 2021-2022, pe www.Economedia.ro în care se preciza şi că “suprafaţa afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare, fiind consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, atât la culturile însămânţate în toamnă cât şi la cele de primăvară”.
Astfel, valul de zăpadă din aceste zile este mană cerească pentru culturile agricole. Zăpada are un rol protector pentru culturi, iar pământul este precum un burete care absoarbe apa, spun speciliștii.