Între numeroasele clădiri cu valoare de monument de arhitectură din Botoşani se află şi Casa Sommer de pe Strada 1 Decembrie 1918. Clădirea a fost ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea şi are un stil arhitectural eclectic, de inspiraţie romantică.
Asemenea mai multor case din perimetrul în care se află, construcţia a avut dublă funcţiune, aceea de spaţiu comercial şi de locuinţă. Proprietarul ei a fost Hirsch Sommer. Imobilul a fost folosit şi ca sală de spectacol. În vara 1869, pe o scenă improvizată acolo a evoluat trupa de actori condusă de Mihail Pascaly, din care făcea parte şi Mihai Eminescu în calitate de sufleur.
Clădire monument
Datorită valorii sale arhitecturale şi memorialistice, clădirea a fost înscrisă pe lista monumentelor protejate de lege, însă, prin anii ’80 a fost scoasă de acolo de Haralambie Alexa, prim secretar al Comitetului Judeţean de partid şi apoi demolată.
Clădirea fost reconstruită după 1984, iar după Revoluţie s-a încercat să i se redea o destinaţie culturală amenajându-se aici Cinematograful „Classic”. Membrii familiei Sommer dispăruseră ca prin minune odată cu teatrul. După instaurarea comunismului a început drama acestei case simbol care a adăpostit spectacolele lui Nottara şi patimile creatoare ale lui Eminescu a fost dărâmată parţial în anul 1981. La intervenţia marelui om de cultură Eugenia Greceanu care a reuşit ca prin minune să îi convingă pe comunişti că greşesc, casa a fost salvată şi refăcută exact după planurile iniţiale.
„Proiectul nu a avut impactul dorit, aşa că cinematograful a fost desfiinţat la puţin timp, clădirea păstrându-şi doar importanţa arhitecturală, dar şi disponibilitatea de a reveni ceea ce a fost”, spune Gheorghe Median, muzeograf.
Casa Sommer reprezintă alături de Biserica Uspenia şi Primăria municipiului – fostul Tribunal Judeţean cele trei edificii botoşănene legate de viaţa lui Mihai Eminescu.