Cu 120 de tractoare mari și 100 de mașini fermierii din județul Botoșani au blocat Vama Stânca. Utilajele agricole au circulat cu viteză redusă, având ca punct de pornire intersecția DN24C cu DN29E, cu deplasarea pe DN29E. Ulterior, utilajele au oprit la bariera care restricționează accesul spre punctul vamal Stânca – Costești.
“Prioritatea noastră este să fim băgați în seamă de către UE în ceea ce privește tranzitarea cerealelor din Ucraina, prin Republica Moldova, prin alte zone, puncte vamale. Chiar la Botoșani, aici, prețurile au scăzut drastic, dramatic chiar. Situația fermierilor din România este gravă. În Botoșani nu mai vorbim de faptul că infrastructura este grav afectată”, a spus Ionică Nechifor, președintele Moldoovis.
Oamenii spun că liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina a creat efecte devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populației și economiei naționale a României. Protestul vizează şi încercările de impunere a unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii către Orientul Mijlociu, dar și problemele generate de Strategiile de la Fermă la Furculiță, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Național Strategic 2023-2027, „care generează dificultăți și condiţionalități pentru fermierii din România”.
Prefectul a discutat cu fermierii
Prefectul Sorin Cornilă a mers la Stânca şi a discutat cu reprezentanții producătorilor locali din Botoșani.
” Aveți din partea mea tot sprijinul pentru că, în momentul de față, în județul Botoșani, activitatea dumneavoastră reprezintă cam 70% din activitățile economice. Voi prelua mesajul dumneavoastră, revendicările și solicitările pe care le aveți și le voi transmite Ministerului Agriculturii și Guvernului României”, a spus prefectul