Cei trei funcționari publici din cadrul Gărzii de Mediu Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, bănuiți de fapte de corupție, rămân în arest la domiciliu. Decizia definitivă a fost pronunțată astăzi (n.r. miercuri, 5 aprilie a.c.) de Curtea de Apel Suceava, care a respins ca nefondată contestația formulată de procurorii Direcției Națională Anticorupție, care solicitaseră arestarea preventivă.
Astfel, comisarii de mediu, Ovidiu Rotaru și Liliana Popovici, dar și Florin Radeș, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, nu vor avea voie să părăsească locuințele fără încuviințarea anchetatorilor sau judecătorilor, nu au voie să ia legătura între ei sau să contacteze celelalte persoane cercetate, ori martorii din dosar. Totodată, instanța le-a interzis să mai desfășoare activitățile în exercitarea cărora aceștia au săvârșit presupusele fapte, adică cea de comisar de mediu respectiv de consilier la Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani.
Îndatoriri de serviciu îndeplinite defectuos
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt. Astfel, în perioada aprilie – octombrie 2022, inculpații și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului).
„Concret, aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale”, au arătat procurorii DNA.
În fapt, susțin anchetatorii, comisarii de mediu nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări. În același context, o parte dintre funcționarii cercetați în prezenta cauză ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.
„Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au adăugat anchetatorii.
Fapte scoase la iveală la finalul lui martie
Faptele au ieșit la iveală pe 29 martie a.c., când procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au organizat 64 de percheziții domiciliare pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași, din care 21 la sedii ale unor instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. Acțiunea a presupus punerea în aplicare a 18 mandate de aducere, iar în urma descinderilor anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de un număr de 17 inculpați. Astfel, cei trei plasați acum în arest la domiciliu au fost reținuți inițial pentru 24 de ore, iar față de alte de 14 persoane – trei comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani – Silvia Lucia Ureche, Gabriel Stoica, Cristian Nicolae Ciobanu și 11 persoane fizice, oameni de afaceri – a fost dispusă măsura controlului judiciar.
Mai multe infracțiuni comise
Potrivit unui comunicat de presă emis de DNA, principalele fapte reținute în sarcina acestora vizează mai multe infracțiuni, în forma autoratului, a complicității și a instigării, de la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, până la fals intelectual, luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Cert este că și cei plasați din start sub control judiciar s-au ales cu o serie de restricții. Astfel, ei nu au voie să părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului, nu au voie să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele procurorului sau să desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele, respectiv aceea de comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei în cauză beneficiază de prezumția de nevinovăție.