Descinderile organizate astăzi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava au lăsat Garda de Mediu fără personal. În urma perchezițiilor, aproape toți comisarii de mediu au fost conduși la sediul DNA Suceava pentru audieri.
Din întreg personalul Comisariatului Județean de Mediu Botoșani nu a mai rămas decât șeful structurii, Cristina Kashyap. În rest, ceilalți patru comisari au ajuns în fața anchetatorilor pentru a da declarații. De altfel, perchezițiile de la Garda de Mediu au durat cel mai mult, ele prelungindu-se până aproape de ora 16, când anchetatorii au ridicat mai multe documente, dar și acte de control.
Și de la Agenția pentru Protecția Mediului descinderile s-au soldat cu ridicări de acte, iar un angajat din cadrul Compartimentului „Reglementări” a fost condus și el la audieri. Potrivit unor informații neoficiale, acțiunea a presupus punerea în aplicare a 18 mandate de aducere. Prin urmare, cel puțin 18 persoane urmau să fie audiate la sediul DNA Suceava.
Descinderi şi la primării din judeţ
Alte descinderi au avut loc la o serie de primării din județ, dar și la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, respectiv Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad. În total, au fost efectuate 64 de percheziții domiciliare situate pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași, din care 21 la sedii ale unor instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
Descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal ce vizează presupuse infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise anul trecut. Potrivit unor surse judiciare, comisarii de mediu ar fi închis ochii la problemele de mediu semnalate și ar fi primit diferite sume de bani pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – octombrie 2022, în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenți economici și unități administrativ – teritoriale, pe linie de protecție a mediului”, au arătat anchetatorii. În cadrul operațiunii de astăzi, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.