Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a inspectat în cursul zilei de astăzi, șantierul deschis în urmă cu aproximativ cinci luni de la Teatrul „Mihai Eminescu”, pentru a analiza ritmul lucrărilor și evoluția acestora.
Termenul de finalizare al lucrărilor este decembrie 2023.
Astăzi peste 100 de muncitori interveneau atât în interior cât și în exterior pe toate nivelurile clădirii. Potrivit constructorului, lucrările sunt în grafic. Astfel, primul ornament exterior aflat pe acoperiș este în proporție de 70% finalizat. Lucrările de tencuieli sunt executate în proporție de peste 50% din edificiu.
Totodată, cupola exterioară este refăcută în totalitate și pregătită pentru a fi acoperită când vremea va permite. Instalația electrică din majoritatea camerelor este făcută în totalitate. De asemenea acoperișul este în totalitate refăcut din punct de vedere al structurii, iar în perioada următoare va fi acoperit.
Structura de rezistență este şi ea finalizată și au început lucrările la tavane. Instalațiile și inelele de incendiu sunt făcute până la etajul 3, se lucrează la profilurile exterioare, păstrându-se arhitectura originală și s-au refăcut și se lucrează la glafurile pentru toate golurile de geam.
Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată
Lucrările la Teatrul „Eminescu”sunt realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.
Prețul de adjudecare a licitației a fost de 42,9 milioane lei, faţă de 47,5 milioane lei cât estimase Primăria Botoşani.
Ce presupun lucrările la Teatrul Eminescu
Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:
- consolidarea structurii clădirii monument istoric;
- refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
- realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;
Valoarea lucrărilor s-a triplat
Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.
În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.
La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.
În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.
A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru Teatrul Eminescu
Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.
Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.