Disputa religioasă dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) și fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” din satul Schit Orășeni (comuna Cristești), caterisit în urmă cu mai bine de cinci ani, continuă în instanță.
Asta pentru că reprezentanții Mitropoliei au contestat cu apel hotărârea Judecătoriei Botoșani prin care Ioan Ungureanu a fost achitat în dosarul penal în care era acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii. Prin urmare, dosarul va fi analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava, care vor trebui să dea sentința definitivă. Deja, magistrații suceveni au stabilit un prim termen de judecată pentru data de 3 mai a.c.
Clerici surprinşi de decizia instanței
Reacția clericilor era de așteptat în condițiile în care reprezentanții Mitropoliei s-au declarat surprinși de decizia instanței.
„Ce ne mâhnește și a fost de neînțeles pentru noi este de ce a fost tergiversată această cauză atâția ani, în condițiile în care dosarul era din 2018. În al doilea rând, Codul penal românesc sancționează încă exercitarea fără drept a unei profesii, această infracțiune nefiind dezincriminată. Într-o altă ordine de idei, indiferent de ce a invocat apărarea, atât inculpatul cât și martorii apărării au recunoscut comiterea faptelor de la bun început, încă din anchetă, în forma descrisă de noi. Deci nu a fost un dosar în care faptele să nu fi existat sau să existe dubii cu privire la comiterea lor. Totodată, decizia de caterisire luată în cazul domnului Ungureanu a fost consfințită și de Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus părintele vicar Marian Timofte imediat după pronunțarea sentinței.
Pe de altă parte, reprezentantul MMB a spus că decizia Judecătoriei nu a avut darul să clarifice anumite aspecte și prin urmare nu poate să aducă acea liniște în sânul comunității din satul Schit Orășeni, întrucât oamenii vor rămâne în continuare scindați, ca urmare a manipulării enoriașilor, cărora li s-ar fi spus niște neadevăruri.
Ioan Ungureanu, dat afară din rândul clericilor
Preot de zeci de ani în satul Schit Orășeni, Ioan Ungureanu a fost dat afară din rândul clericilor după un conflict izbucnit după sinodul pan-ortodox din Creta. Nemulțumit, Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Ulterior, preotul a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprit de la slujire şi trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea. Considerându-se nevinovat, el a contestat deciziile MMB la forurile superioare ale BOR, dar fără sorți de izbândă. Prin urmare, Ioan Ungureanu nu a mai avut dreptul să slujească în nici o biserică ce aparține de Biserica Ortodoxă Română. Doar că fostul preot s-a bucurat de susţinerea unor credincioşi din sat, a refuzat să predea cheile bisericii şi a oficiat slujbe religioase, deși MMB desemnase un alt preot paroh în locul său.
Spirite potolite cu jandarmii
Situația a degenerat de câteva ori când reprezentanții MMB au încercat să-l instaleze pe noul preot, dar au fost împiedicați de susținătorii lui Ioan Ungureanu. Așa se face că în două rânduri a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a potoli spiritele. Ba mai mult, reprezentanții MMB au ajuns să ceară ajutorul instanțelor de judecată pentru a prelua lăcașul de cult și toate documentele bisericii, Ioan Ungureanu fiind evacuat din biserică în decembrie 2019, cu ajutorul unui executor judecătoresc.
Ba mai mult, în noiembrie 2018, în urma unei plângeri penale formulate de reprezentanții MMB, Ioan Ungureanu a fost acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii, respectiv cea de preot. Chiar și așa, Ioan Ungureanu s-a mutat într-o capelă aflată peste drum de lăcașul de cult, unde a continuat să oficieze slujbe religioase, după tipicul MMB, în haine asemănătoare celor preoțești.
Verdict favorabil lui Ioan Ungureanu
Pe 30 ianuarie a.c., Judecătoria Botoșani l-a achitat, însă, pe Ioan Ungureanu în dosarul penal în care era acuzat de exercitarea fără drept a unei profesii.
Motivul invocat de magistrați – faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege, decizia bazându-se pe o serie de hotărâri ale Curții Europene a Dreptului Omului care au consfințit că statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică, iar rolul autorităţilor nu este de a suprima cauza tensiunilor prin eliminarea pluralismului, ci de a asigura toleranţa între grupuri aflate în opoziţie.
Altfel spus, atât timp cât nu susține că acționează în numele Bisericii Ortodoxe Române, Ioan Ungureanu ar putea asigura servicii religioase pentru cei care îl susțin, la mijloc fiind vorba de libertatea religioasă.