Caz fără precedent în județ, după ce o femeie care a părăsit arestul la domiciliu a fost condamnată pentru evadare. Trimisă în judecată, Georgiana Roman s-a ales cu o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, sentința fiind pronunțată astăzi de Judecătoria Botoșani.
Cum femeia fusese condamnată între timp pentru furt și avea antecedente penale, instanța a dispus contopirea tuturor pedepselor, în final ea având de executat pedeapsa rezultantă de trei ani şi 10 zile de detenție.
Georgiana Roman a fost reținută inițial 28 aprilie 2021 de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, fiind bănuită că în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, profitând de neatenția victimelor, care se aflau în zone aglomerate de pe raza municipiului (Calea Națională, Piața Centrală, Strada Grivița), le-ar fi furat din buzunarele exterioare ale hainelor sau din gențile sau rucsacurile purtate în spate, portofelele cu bani sau telefoanele mobile, prejudiciul fiind de peste 7.000 de lei. A doua zi, ea a fost plasată sub control judiciar, iar în iunie 2021, pentru că a încălcat măsurile dispuse, a fost plasată în arest la domiciliu. Doar că nici de această dată nu a respectat decizia instanței și a plecat de acasă. Pe 29 iunie 2021 ea a părăsit imobilul unde executa arestul la domiciliu, fiind depistată de organele de poliție la intersecția străzilor Săvenilor cu Independenței.
Evadarea din arestul la domiciliu este o infracțiune relativ nouă, sancționată prin Codul penal, noile reglementări intrând în vigoare din 21 mai 2021. Astfel, părăsirea imobilului de către persoana arestată la domiciliu sau nerespectarea itinerariului, ori a condițiilor de deplasare, sunt considerare evadare şi sunt pedepsite ca atare, dacă se dovedește că măsurile au fost încălcate cu rea-credință.
Măsură amânată în mai multe județe
Anul trecut ar fi trebuit să intre în vigoare și supravegherea inculpaților plasați sub control judiciar sau în arest la domiciliu prin intermediul brățărilor electronice. Doar că, din lipsa echipamentelor, măsură a fost amânată în multe din județe, inclusiv Botoșani. Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz, iar dispozitivele fixe se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie.
Sistemul de monitorizare va putea primi mai multe tipuri de alerte, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului – alerta de apropiere, alerte de defecțiune, alerta de părăsire a imobilului, alerta de depășire a perimetrului dat. Legea mai stabilește crearea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Fără acest tip de sistem, dispozitivele electronice nu pot funcționa. Legea prevedea operaționalizarea SIME la data de 1 martie 2022, dar termenul a fost prorogat.