spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocal BTFestivalul – Concurs de Ouă Încondeiate de la Rogojești și-a desemnat câștigătorii

Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate de la Rogojești și-a desemnat câștigătorii

Sâmbătă, 18 martie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în colaborare cu Parohia „Nașterii Maicii Domnului” Rogojești, a organizat cea de- a VII-a ediție a Festivalului – Concurs de Ouă Încondeiate. Aceasta s-a desfășurat  în interiorul Casei Praznicale din Rogojești, în intervalul orar 10:00 – 16:00.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În cadrul acestei activități au fost prezenți 60 de meșteri populari, adulți și copii, din Suceava, Ciocănești, Pojorâta, Brodina, Rădăuți,Vatra Moldoviței, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Ulma, Vlădeni (Botoșani), Bucecea, Rogojești, etc.; cât și elevi însoțiți de profesori și coordonatori a  patru unități de învățământ, respectiv Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni  – director,  prof. coordonator Podariu Onica Daniela, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani  (Bucecea) – prof. coordonator Ursulean Maria, Școala Gimnazială Ciocănești – director, prof. coordonator Samson Claudia Angela și Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava – prof. coordonator Nistor Celica Iuliana.

Meșteșugul încondeierii ouălor este un alt domeniu al artei populare prin care se reflectă talentul și măiestria celor care-l practică fiind asociat anumitor credințe și sărbătorii Paștelui. De aceea, sâmbătă, timp de 2 ore jumătate participanții s-au ocupat de înfrumusețarea prin vopsire și închistrire a oului pascal care este un substitut al divinității primordiale. Juriul a fost compus din meștera populară Maria Zoițanu din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni, județul Botoșani,  meștera populară Celica Iuliana Nistor din Rogojești, Botoșani și meșterul popular Gabriel Scalschi din Rgojești, Botoșani.  În acest an juriul a ales  ca fiecare participant să-și însemneze pe ou numele Sfântului Chiril care este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 18 martie.
În cadrul Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate au fost trei categorii de jurizare precum: secțiunea adulți, secțiunea copii 10-18 ani și secțiunea „Coșului pascal”. În perioada jurizării a fost un moment susținut de  Corul  „Haris” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, cât și o activitate de informare și educare preventivă din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”  prezentată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Botoșani.

Având în vedere că s-au prezentat ouă încondeiate realizate cu măiestrie, atât la secțiunea copii cât și la secțiunea adulți premiile au fost dublate după cum urmează:

Secțiunea copii 10-18 ani:


Premul I
– Bîlbă Maria – Georgiana din Rogojești, Botoșani;

Premiul I – Horomnia  Miruna Elena din Vlădeni, Botoșani;

Premiul al II-lea – Lupăiescu Crina Maria din Suceava;

Premiul al II-lea – Pînzaru Elena Mihaela  din Suceava;

Premiul al III-lea – Coslac Mădălina din Rogojești, Botoșani;

Premiul al III-lea – Muraru Elena din Huțani, Botoșani;

Mențiune – Ceucă Ecaterina din Suceava;

Mențiune – Huțu Sofia din Bucecea, Botoșani;

Mențiune – Borgovan Iulia din Ciocănești, Suceava;

Mențiune – Constantineanu Delia Maria din Brehuiești, Botoșani;

Mențiune – Mudrac Medeea din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Gorgan Ioana din Măgura, Suceava;

Mențiune – Chiș Anna din Bucecea, Botoșani.

La secțiunea copii a fost redistribuită  mențiunea din cadrul  „Coșului pascal” secțiune adulți.


Secțiunea adulți:


Trofeul
„Ouă Încondeiate Rogojești”– Semeniuc Viorica din Moldovița, Suceava;

Premiul I – Buhalo Elena din Paltinu, Suceava;

Premiul I – Gorban Maria din Măgura, Suceava;

Premiul al II-lea – Iasinovschi Petronela din Paltinu, Suceava;

Premiul al II-lea – Boiciuc Rodica din Bălcăuți, Suceava;

Premiul al III-lea – Cozmaciuc Raluca Minodora din Valea Putnei, Suceava;

Premiul al III-lea – Omania Vasilina din Falcău, Suceava;

Mențiune – Giuraniuc Rodica din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Bohaiciuc Elena din Rogojești, Botoșani;

Mențiune – Tun Sofia din Bucecea, Botoșani;

Mențiune – Țîmpău Rozina din Ciocănești, Suceava;

Mențiune – Ciuvercă Aurelia din Paltinu, Suceava;

Mențiune – Fundiur Victoria din Rădăuți, Suceava.


Secțiunea „Coșul pascal” – secțiune adulți


Premiul I
– Todașcă Elena din Poiana Stampei, Suceava;

Premiul al II-lea – Omania Paula din Falcău, Suceava;

Premiul al III-lea – Candrea Minorica din Floreni, Suceava.

foto: Burlacu Lush și Părintele Ioan Flaviu Rus.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...