Spitalul Județean este în fața celui mai mare examen de până acum. Procesul de acreditare al unităților sanitare de către ANMCS a ajuns și la cea mai mare unitate din județ. De acesta depinde clasificarea și finanțarea ulteriorară a spitalului.
ANMCS a reluat, odată cu încetarea stării de alertă, începând cu 09.03.2022, vizitele de evaluare în vederea încadrării într-o categorie de acreditare a unităților sanitare cu paturi înscrise în cel de-al doilea ciclu. Ca o noutate, acum va fi făcută şi o clasificare a spitalelor, ceea ce nu s-a întâmplat în primul ciclu.
Considerat al treilea spital ca mărime după numărul de paturi din ţară şi primul din Moldova, Spitalul Judeţean de Urgenţă va fi supus celui mai riguros control de la înfiinţare şi până în prezent.
Drept dovadă că SJU este un adevărat mamut din punct de vedere al organizării administrative şi medicale ANMCS a trimis şi una dintre cele mai experimentate comisii naţionale la Botoşani.
Pe lângă faptul că în comisie sunt asistenți de terapie intensivă, medic de sănătate publică, medic de laborator, preşedintele comisiei este un medic în igienă. Mai mult, evaluatorii au printre cele mai multe controale efectuate până în prezent. Astfel, sunt evaluatori cu 9, 13 sau chiar 17 controale până acum.
De altfel, această evaluare a fost şi unul dintre motivele principale ale şefilor judeţului pentru numirea la conducere a economistei Doina Caba. Aceasta are o experienţă de peste patru decenii în sistemul sanitar şi a fost cea care a contribuit şi la obţinerea acreditării în primul ciclu de evaliare.
Comisia, compusă din 11 membri, a început deja evaluarea spitalului. Într-o primă etapă este făcută o evaluare a documentelor încarcate online. Este vorba de mii de fişiere scanate şi încărcate pentur evaluare.
Cine este şi ce face ANMCS
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este o instituţie publică cu personalitate juridică. Este un organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate. Instituţia funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Scopul ANMCS constă în asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului. Acest lucru se face prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare.
ANMCS este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.