Cadrele medicale de la Maternitatea Botoşani au parte de un sprijin nebănuit din partea aparaturii performante cu care este dotată secţia de Neonatologie. Unul dintre cele mai dificile cazuri din ultimele luni este al unor gemeni care păreau că nu au nicio şansă la viaţă.
Bebeluşii, care aveau puţin peste 1000 de grame fiecare când au venit pe lume, au stat la limita dintre viaţă şi moarte mai bine de două luni. Rând pe rând, cei doi frați au părut că renunță la lupta pentru viața și cedează celuilalt puterea. Să supraviețuiască măcar unul dintre ei nu poate fi niciodată o opțiune pentru o mamă. Acesta a fost primul gând al medicului de gardă: și fata, și băiatul trebuie să trăiască.
Gemenii au venit pe lume la doar 29 de săptămâni, la Maternitatea Botoşani, la 55 de kilometri de satul părinților. 55 de kilometri de goană pentru viață. Ambulanța i-a dus la Botoşani, cea mai apropiată maternitate. Deși o naștere cu un grad mare de prematuritate ar fi trebuit să aibă loc într-o maternitate de gradul 3. Adică Suceava sau Iaşi. Dar probabil că totul a fost spre norocul lor.
Intubaţi şi ventilaţi mecanic timp de o lună
Băiatul a avut 1.100 grame la naștere și o stare precară. A fost intubat și plasat pe aparatul de ventilație. Sora lui a avut 100 de grame în plus, respira singură și părea mai puternică. Cu toate eforturile medicilor, băiatul era prea sensibil pentru a putea fi transferat într-o maternitate de gradul 3, așa că medicii au luptat pentru el la Botoșani. A prins puteri, dar parcă i le-a dat sora lui, a cărei stare a început să se deterioreze. Astfel că a fost intubată și ea.
Ambii copii au dezvoltat complicaţii severe, ceea ce a făcut imposibil transferul la o unitate de nivel superior.
Dar după 60 de zile de luptă, dintre care 30 zile de ventilație mecanică, numeroase transfuzii de sânge, copii au fost externați. Au învins.
Aparatură de ultimă generaţie în sprijinul medicilor de la Maternitatea Botoşani
Din punct de vedere legal, acești copii ar fi trebuit să beneficieze de îngrijiri într-o maternitate de gradul 3. Dacă unitatea medicală unde s-au născut, Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, nu beneficia de aparatura necesară, drama nu ar fi putut fi evitată.
Anual, în maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au loc 2.600-2.800 de nașteri, din care aproximativ 10% prematuri și 10-15% nou-născuți eutrofici, care necesită îngrijiri speciale în Terapie Intensivă.
Organizația Salvați Copiii România și Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati au o colaborare din anul 2014, maternitatea spitalului primind în acest timp echipamentele medicale vitale care i-au ajutat pe medici să salveze viețile celor doi frați. Valoarea totală a echipamentelor este de aproape 300.000 de euro. Numai anul trecut Maternitatea a fost finanţată de Fundaţia Vodafone cu aparatură de aproape 200,000 de euro. Aparatură care, în mâinile medicilor, face diferenţa dintre viaţă şi moarte.