Un tânăr care ar fi pus la cale o megaescrocherie bazată pe falsuri a fost arestat preventiv miercuri (n.r. – 15 martie a.c.), în urma mai multor percheziții organizate de polițiști în județele Botoșani și Bacău. Este vorba de Marian C., care a fost trimis în spatele gratiilor pentru 30 de zile. În sarcina acestuia anchetatorii au reținut 17 infracțiuni de înșelăciune și 17 fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Doar că cercul suspecților este mult mai mare, fiind vorba în total de nouă persoane bănuite de înșelăciune. Suspecții ar fi încheiat în fals 52 de contracte cu un operator de telefonie mobilă, pretinzând că sunt reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a obține echipamente de telefonie mobilă. Anchetatorii susțin că angajați ai operatorului de telefonie și un consilier juridic ar fi fost complici.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Totul a ieșit la iveală în urma unei operațiuni organizată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Pe baza probelor colectate în timp și cu autorizarea instanței de judecată, aceștia au pus în aplicare nouă mandate de percheziție domiciliară, două în județul Botoșani și alte șapte în județul Bacău, la persoane bănuite de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, falsificare de instrumente oficiale și folosirea instrumentelor false.
„Dosarul vizează săvârșirea a 68 de infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, falsificare de instrumente oficiale și folosirea instrumentelor false. În fapt, în cursul anului 2022, mai multe persoane, pretinzând că sunt reprezentanții unor societăți comerciale, ar fi încheiat în fals, 52 de contracte de prestări servicii la distanță, în numele unor persoane juridice, cu un operator de telefonie mobilă, în complicitate cu angajați ai acestuia și un consilier juridic, în scopul obținerii unor dispozitive și echipamente de telefonie mobilă”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române. Potrivit acelorași surse, prejudiciul ar fi de aproximativ 50.000 de euro.
Perchezițiile au fost făcute în baza mandatelor emise de Judecătoria Bacău, în cadrul unui dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, și au vizat descoperirea și ridicarea mijloacelor materiale de probă, precum ar fi înscrisuri, echipamente informatice, mijloace de stocare electronice, evidențe extracontabile și bani. Totodată, au fost puse în executare nouă mandate de aducere, nouă persoane fiind duse la sediul poliției, pentru audieri.
„Cercetările sunt continuate pentru tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracțională”, au adăugat reprezentanții IGPR. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR. La acțiune au participat jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.