Surpriză în dosarul penal intentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fostei conduceri de la Modern Calor SA Botoșani. Acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul sau pentru complicitate la abuz în serviciu, toți cei șapte inculpați au fost achitați pe motiv că faptele reținute în sarcina acestora nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală.
Achitare s-a dispus și în cazul societății Elsaco Electronic, acuzată la rândul ei de complicitate la abuz în serviciu. Hotărârea a fost pronunțată astăzi de o instanță a Tribunalului Botoșani, după aproape cinci ani de procese. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Investigații începute în 2017
Investigațiile procurorilor anticorupție au început în 2017, iar un an mai târziu cei șapte inculpați au fost trimiși în judecată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că la data de 19 iunie 2013, între Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoșani) și o asociere de firme al cărei lider era Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanță a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare). Contractul, susțineau procurorii DNA, ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat, documentul fiind semnat și Florin Sandu, în calitate de director general al Modern Calor SA Botoșani.
În plus, întrucât asocierea reprezentată de Elsaco Electronic SRL nu avea posibilitățile tehnice de a presta servicii de mentenanță, aceasta a subcontractat activitatea la un preț mai mic față de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final Modern Calor SA. Totodată, acuzau procurorii DNA, societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanță a fost aceeași care furnizase modulele de cogenerare și care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activități de service pe teritoriul României.
Facturi fiscale în valoare de 1.156.525 lei
În acest context, arătau procurorii, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale aferente serviciilor de mentenanță prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către Florin Sandu , Ion Diaconu și Denisia-Paula Agapie, deși serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate. Pentru efectuarea plăților și-ar fi dat avizul și Claudiu-Mihai Ursache. care a acordat viza de control financiar preventiv, și Cristian Puflea, care a confirmat realitatea serviciilor prestate. „Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei”, susțineau procurorii DNA.
În timpul procesului, însă, s-a solicitat și o expertiză financiară, care a arătat că procedurile au fost legale. Ba mai mult, în cauză nu ar fi existat niciun prejudiciu. Asta pentru că cele două grupuri de cogenerare au produs energie electrică, care a fost livrată în sistemul național de furnizare a energiei electrice, iar costurile de producție s-au regăsit în veniturile înregistrate de Modern Calor de la Transelectrica pentru energia electrică furnizată.
În schimb, chiar dacă i-a achitat pe toți inculpații, instanța a dispus menținerea măsurilor asigurătorii. Asta pentru că hotărârea nu este definitivă. Prin urmare, sechestrul aplicat încă din timpul anchetei DNA pe mai multe bunuri ale celor anchetați a fost menținut, până ce se va decide și latura civilă a cauzei.