În condiţiile în care, declarativ, instituţiile statului anunţă economii, la Botoşani unele își permit să aibă câte două persoane pe același post și cu aceleași atribuții.
Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are în acest moment două persoane angajate ca purtător de cuvânt, pe lângă persona care se ocupa de timp îndelungat cu acest aspect fiind racolată mai nou Aneta Gireadă, fosta soţie a primarului comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă.
Reporterii „Monitorul de Botoșani” l-au contactat telefonic pe directorul executiv, Zaharia Liviu Stelian, pentru a lămuri cum s-a ajuns la această situaţie. „Doamna de la compartimentul juridic se ocupă cu petițiile și relația cu publicul, asta este în fișa dumneaei de post. Cealaltă doamnă, prin decizia directorului general, se ocupă cu comunicatele de presă”, a explicat Liviu Stelian Zaharia.
Declaraţiile directorului nu se prea susţin, şi oricum nici nu ar fi nevoie de două persoane pentru aceste atribuţii, deoarece ambele purtătoare de cuvânt au trimis aceleaşi comunicate către presă.
Funcţii ocupate politic
Transferul Anetei Gireadă la APIA vine după ce anterior a activat în funcția de director de Cancelarie a prefectului Sorin Cornilă în perioada aprilie 2022 și până la începutul lunii august 2022.
Aneta Gireadă a avut şi până atunci o evoluție profesională fulminantă, la un moment dat ea trecând în mai puțin de o jumătate de an pe trei funcții, unele posturi fiind scoase la concurs de Primăria comunei Mihai Eminescu, acolo unde ea ocupase funcția de primar. Rezultatele ultimului concurs au fost, însă, anulate, întrucât acesta a fost organizat chiar în ziua în care Aneta Gireadă era învestită în funcția de subprefect. Toate aceste schimbări de funcţii, de neimaginat pentru o persoană care lucrează în sistemul privat, au avut loc practic în intervalul octombrie 2020 – martie 2021, după ce Aneta Gireadă a făcuse rocada cu soțul ei, Verginel Gireadă, la conducerea Primăriei Mihai Eminescu.
Rocadă cu soţul pe fotoliul de primar
Astfel, după mandatul de deputat din perioada 2012 – 2016, Verginel Gireadă nu a mai reușit să intre în Parlament și a revenit în cadrul Primăriei Mihai Eminescu ca șef al Serviciului pentru Situații de Urgență. O funcție parcă prea mică, dacă se ține cont că în intervalul 2004-2012 el a condus comuna. Așa se face că la alegerile din toamna lui 2020, Aneta Gireadă a făcut un pas în spate pentru a-i face loc soțului în lupta pentru fotoliul de primar.
Tactica a funcționat, iar Verginel Gireadă a ieșit victorios și s-a instalat în funcția de edil. Imediat ce rezultatele alegerilor locale au fost validate, iar Verginel Gireadă a fost învestit în funcția de primar, Aneta Gireadă a trecut pe o funcție de execuție, respectiv cea de referent clasa a III-a, grad profesional superior, în compartimentul de contabilitate al Primăriei, deținută înainte de a candida la funcția de primar. Se întâmpla în octombrie 2020, dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, după numai o lună, în noiembrie 2020, Aneta Gireadă a trecut pe funcția de consilier gradul I, grad profesional asistent, în Compartimentul contabilitate al Primăriei.
Ba mai mult, în martie 2021, primăria a organizat un nou concurs de data aceasta pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și taxe din Primărie. Aneta Gireadă a fost singurul candidat și chiar a obținut 98 de puncte la interviu. Doar că acest interviu a fost organizat pe 4 martie, adică fix în ziua în care ea a fost învestită în funcția de subprefect, hotărârea de numire în funcția de demnitar public fiind publicată în Monitorul Oficial cu o zi înainte.
Ce spune CV-ul
În CV-ul Anetei Gireadă se menționează că aceasta a făcut treapa I de liceu la A.T. Laurian” (1980-1982), după care a urmat cursurile școlii de cooperație (1982-1984) și apoi treapta a II-a de liceu la Liceul „Alexandru cel Bun” (1984-1987). De la finalizarea liceului și până în 1996 nu se știe nimic despre cariera sa. În noiembrie 1996 s-a angajat ca și casier tehnician, iar în 1999 a devenit contabil la o asociație de proprietari din municipiu. În 2010 s-a înscris la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, unde a absolvit cursurile Facultății de Economie, iar din 2014 și până în 2016 s-a înscris la cursurile de master de la aceeași universitate. Tot din 2010, ea a devenit funcționar public în cadrul Primăriei comunei Mihai Eminescu.
Instituţie unde se plăteşte bine
De ce se bat toți politicienii pentru funcții la APIA este lesne de înțeles dacă se aruncă o privire peste statul de plată. O situație prezentată de APIA Botoșani cu salariile brute pe luna martie 2022 arată că cei care dețin funcții de conducere, de la director și până la șef serviciu, primesc un salariu de bază de 10.000 de lei, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare de peste 1.500 de lei.