vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTExpoziții cu scriitoare la Memorialul Ipotești

Expoziții cu scriitoare la Memorialul Ipotești

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” inaugurează două expoziții dedicate vocilor feminine din literatura română.

Scriitoare la „Familia” (1865-1889) este o expoziție care prezintă 42 de poete, prozatoare, eseiste, publiciste, folcloriste și traducătoare contemporane cu Mihai Eminescu, care au publicat în revista „Familia”, condusă de Iosif Vulcan, unele dintre acestea rămânând nume de referință în literatura română a secolului al XIX-lea (Matilda Cugler-Poni, Veronica Micle, Carmen Sylva, Lucreția Suciu, Constanța Dunca-Schiau, Elena Sevastos), altele fiind militante active în mișcarea feministă, dar preferând anonimatul în activitatea lor literară (Smaranda Gheorghiu, de exemplu, și-a semnat toate textele literare cu pseudonimul Smara), iar câteva preferând să nu-și divulge niciodată numele complet și să rămână în arhivele „Familiei” drept Iulia, Elisa, Catinca sau Rosa Trandafir.

Medalioanele care alcătuiesc expoziția conțin informații succinte despre activitatea autoarelor la „Familia” și câte un poem sau fragment de proză, care vin să întregească prezentările, dar și extrase din revistă, care ajută la reconstituirea epocii.

Expoziția de carte Laureate ale Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omniareflectă activitatea literară a câtorva dintre cele mai importante scriitoare române. Poete în adevăratul sens al cuvântului – cum ar fi spus patriarhal Titu Maiorescu –, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Constanța Buzea, Angela Marinescu, Gabriela Melinescu și Marta Petreu sunt vocile lirice distincte din literatura română cărora le-a fost decernat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Volumele expuse reflectă o parte din opera poetelor care au amprentat, cu lirismul lor singularizat, literatura română a ultimelor decenii.

Cele două expoziții pot fi vizitate în sala „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești începând cu 8 martie 2023.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
10.6 ° C
10.6 °
7.8 °
93 %
2.2kmh
49 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...