spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPompierii au ajuns în Piața centrală. Acțiune inedită în centrul municipiului

Pompierii au ajuns în Piața centrală. Acțiune inedită în centrul municipiului

„Împreună, mai pregătiți” sub acest slogan pompierii botoșăneni au desfășurat, pentru a opta zi consecutiv, activități de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros. Sâmbătă (n.r. – 4 martie a.c.), ei au fost prezenți, din nou, în Piața Centrală din municipiul Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Salvatorii au discutat cu cetățenii despre incendiile care pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de folosirea necorespunzătoare a buteliilor. De asemenea, au adus în atenție modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.

Totodată, i-au sfătuit să-și supravegheze copiii în permanență și să nu lase la îndemâna lor chibrituri, brichete sau lumânări aprinse.

Elemente de muniţie prezentate de pirotehnicieni

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații. Totodată, le-au vorbit despre cum trebuie să se comporte în cazul în care descoperă muniție neexplodată.

Cei mai impresionați de activitate au fost câțiva copii veniți din București și Constanța, la o competiție sportivă organizată în județul Botoșani. Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni.

Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă, din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Serie de activităţi organizate cu ocazia Zilei Protecției Civile

În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.

Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur desfășurate în unitățile de învățământ și de cultură sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”. În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care ne-au susținut inițiativa. Au fost derulate șapte activități de informare și educare preventivă în piețele din Botoșani, Dorohoi și Săveni.

Pe timpul acțiunilor de informare au fost abordate următoarele aspecte:

– pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
– folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
– verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora;
– modul de comportare în cazul descoperirii muniției rămase neexplodate.

Acţiuni organizate şi în judeţ

Acțiuni de informare și educare preventivă au fost desfășurate și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Miercuri au fost verificate mijloacele de alarmare a populației existente la nivelul județului Botoșani.

Exercițiul „Miercurea Alarmelor” a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Pompierii militari și voluntari au desfășurat și exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur în școlile din județ, dar și la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani. Atât elevii, cât și cadrele didactice, dar și actorii teatrului de păpuși au demonstrat că dețin cunoștințele necesare, astfel încât în cazul producerii unui astfel de eveniment să știe exact cum să se comporte, pentru a fi în siguranță.

Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, prin intermediul preoților s-au desfășurat activități și la biserici din județ. Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a reunit peste 2 000 de elevi, însoțiți de cadrele didactice, la subunitățile ISU din Botoșani, Dorohoi, Săveni și Ștefănești.

„Obiectivul nostru a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale. Tuturor celor care au fost alături de noi le mulțumim și îi asigurăm că vom organiza și în perioada următoare astfel de activități”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...