spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFemeie căzută pe stradă, ignorată de zeci de trecători

Femeie căzută pe stradă, ignorată de zeci de trecători

O întâmplare cu final fericit pentru o botoșăneancă a adus, din nou, în prim plan nepăsarea oamenilor. O femeie a fost ignorată zeci de minute de trecători după ce i s-a făcut rău şi a căzut pe stradă. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă cu privire la pașii care trebuie urmaţi în astfel de situații

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Întâmplarea a fost făcută publică de fiica femeii pe o pagină de socializare. Aceasta a povestit că vineri seara, în jurul orei 20, mama ei se deplasa pe strada Octav Onicescu. La un moment dat, din motive necunoscute, femeia a căzut pe zona cu pământ de lângă trotuar, nemaiputând să se ridice.

“Mai bine de o oră a stat acolo, căzută și în agonie, au trecut pe lângă ea zeci de oameni, însă nimeni nu s-a deranjat să o întrebe măcar dacă este bine. Ba chiar a auzit printre trecători bombănind că este beată. Mama mea nu consumă alcool niciodată. Mama este o fire timidă și nu a îndrăznit să ceară ajutor. Se uita la oameni poate-poate o ajută cineva. Telefonul îi era sărit la câțiva metri, deci și posibilitatea de a mă suna era zero”, a scris Diana Alina.

Aceasta spune că starea mamei ei s-ar fi putut agrava dacă ar fi rămas peste noapte căzută.

Salvată de o angajată de la Spitalul Județean

La un moment dat, însă, a venit și salvarea femeii, în persoana unei tinere angajate la serviciul administrativ al Spitalului Județean.

“Cum este posibil, oameni buni, să se treacă pe lângă un om și nimeni nici măcar să nu îl întrebe dacă este bine? Norocul mamei a fost o doamna, care este o mana de om. A coborat din masina si a mers acolo unde era mama. Nu stiu cum, a reusit sa o ridice singura, a urcat-o in masina proprie. A mers apoi si i-a cautat telefonul si mi-a adus-o pe mama acasa la mine. Mama nu a vrut sub nicio forma sa mearga la spital atunci. La 8 km de oras, murdare de noroi ambele, mama cum a incercat sa se ridice, doamna cum a carat-o pe mama. A plecat apoi fara sa accepte nici macar sa ii platesc contravaloarea carburantului. Din zeci sau sute de oameni, doar unul este om? In ce lume traim?”, se întreabă aceasta.

Aceasta a dorit să posteze un mesaj de mulțumire pentru femeia care i-a ajutat mama. “Vreau sa multumesc doamnei care mi-a adus mama acasa, pentru ca nu mi-ati lasat mama sa inghete si mi-ati adus-o acasa. Vă mulțumesc din suflet, doamna Petronela! Să vă dea Dumnezeu sănătate și numai bine în viață, dumneavoastră și la toți cei dragi. Vreau să le transmit ceva și oamenilor care se regăsesc, știind că au trecut pe lângă o biată femeie căzută și nu au încercat măcar să vadă dacă este bine: să vă fie rușine!”, este mesajul tinerei care a dorit să facă fapta cunoscută.

Aceasta a precizat și faptul că a făcut deja o serie de programări pentru a merge cu mama ei la o serie de consultații pentru a vedea și cauza căderii femeii.

Binele făcut i s-a întors salvatoarei peste o zi

Ca o ironie a sorții, la scurt timp același lucru s-a întâmplat şi cu mama femeii care a intervenit vineri seară.

“Și mama mea a căzut sâmbătă la țară, pe o uliță unde nu prea se circulă, dar cu toate astea atunci a trecut cineva. M-a sunat o persoană, la țară, oamenii sunt altfel decât la oraș, și am adus-o la spital cu piciorul fracturat.

Am simtit de parcă Dumnezeu mi-a arătat că dacă eu am putut să fac ceva pentru cineva, mi-a trimis și mie acea persoană să o găsească pe mama. Și culmea, o persoană care avea numărul meu de telefon”, a spus Petronela Pintilie (foto), cea care a intervenit unde alte zeci de persoane au trecut pasive.

Ce este de făcut când observăm o persoană căzută într-un loc public

Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) țin tot mai des cursuri de prim ajutor în care prezintă astfel de situații. Potrivit cadrelor medicale, cel mai important este să ne apropiem de persoana căzută.

“Unii trec pe lângă și sună la 112. Nu este suficient să trecem pe lângă o situație de acest gen și să sunăm la 112. Nu putem oferi nicio informație concretă despre acea persoană. Este conștientă, nu este conștientă, respiră, nu respiră. În acest fel se prioritizează cazul și se trimite un echipaj medical adecvat”, a precizat Cristi Calimandriuc (foto), asistent principal în cadrul SJA Botoșani.

Potrivit acestuia, sunt o serie de pași importanți în astfel de situații. În primul rând trebuie vizualizată și asigurată zona în care este căzută persoana. Pot fi cabluri electrice neizolate în apropiere și ne punem viața în pericol. Ulterior se verifică starea de conștiență. “Dacă persoana este conștientă, discutăm cu ea. Încercăm să vedem ce a pățit și mai ales dacă dorește să fie transportată la spital”, mai spune reprezentantul SJA. Asta pentru că uneori persoanele căzute în stradă refuză să meargă cu cei de la ambulanță, iar legea interzice să fie luați împotriva voinței de către cadrele medicale.

Dacă persoana este inconștientă, se sună la 112. Se verifică funcțiile vitale, adesea coordonat de dispecerul de la 112. Dacă respiră, persoana este pusă într-o poziție laterală de siguranță. Dacă nu respiră, se declară stop respirator si se încep manevrele de resuscitare.

“Este vital ca aceastea să fie începute cât mai repede, până la sosirea ambulanței. Se fac 100-120 de compresiuni toracice pe minut, la 5-6 centimetri adâncime”, a mai spus asistentul Cristi Calimandriuc.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...