Biserica „Sfântul Gheorghe” este una dintre clădirile monument din municipiul Botoşani. Lăcaşul a fost ridicat la jumătatea secolului al XVI-lea, fiind prima ctitorie a Elenei Rareş, soţia lui Petru Rareş.
Nicolae Iorga, un adevărat cunoscător al acestui monument preciza: „Nu există niciuna din bisericile botoşănene care să nu prezinte (…) un caracter impresionant de vigoare şi în acelaşi timp de perfectă potrivire estetică. Sigur, curgerea timpului, diversele intervenţii de restaurare, reparaţie, consolidare, însuşi efectul dezvoltării urbane au acţionat şi aici, fără a-i ştirbi însă virtuţile valorice”. În anul 1911, Biserica a fost restaurată, păstrându-şi aceeaşi înălţime ce domina Târgul Vechi al Botoşanilor.
A servit ca loc de rugăciune doamnelor şi domniţelor şi este cel mai important simbol al târgului. Sfântul Gheorghe a devenit protectorul Botoşaniului şi se află şi astăzi pe stema oraşului Botoşaniul, un târg vechi, atestat în secolul al XV-lea, a fost dăruit de Ştefen cel Mare, soţiei sale Maria Voichiţa. Din acel moment a devenit ”Oraşul Doamnei”, oraş voievodal proprietate a soţiilor de voievozi. Cea mai mare strălucire i-a dat-o însă soţia lui Petru Rareş, Doamna Elena.
Îndurerată de moartea marelui voievod, văduva lui Petru Rareş, şi-a găsit alinarea la Curtea Domnească din Botoşani. A ridicat pentru oraşul dăruit ei şi pe care se spunea că îl iubea în mod deosebit, o biserică, în anul 1541. A fost construită din piatră, în stilul tipic moldovenesc întâlnit mai ales în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.
Simbol al vechiului târg al Botoșaniului
În această biserică, Elena Rareş şi-a alinat sufletul aproape până la moarte. Asemenea dar din partea doamnei ţării a făcut ca Biserica ”Sfântul Gheorghe” să devină simbolul vechiului târg al Botoşaniului, iar şoltuzul şi pârgarii l-au declarat pe Sfântul Gheorghe, patronul şi protectorul oraşului, potrivit adevărul.
Despre Biserica din Botoșani au apărut și unele legende. Printre acestea se află și cea conform căreia, când veneau tătarii, din câmp deschis, din marele turn al bisericii erau anunţate atacurile, iar oamenii se refugiau în tunelurile şi catacombele subterane ale târgului. Se spune că din turnul bisericii au fost reperaţi cazacii şi mai târziu polonezii lui Jan Sobieski. Întotdeauna din acest turn oamenii erau anunţaţi la timp, iar gărzile erau mobilizate.
Biserica „Sfântul Gheorghe” este a doua ca vechime după Popăuţi ridicată în 1496, dintre cele existente astăzi în Botoşani. A fost clădită după modelul bisericii lui Ştefan cel Mare „Popăuţi”, în formă de cruce cu turnuleţ la mijloc şi intrare pe latura de nord.
Lăcaș redat botoșănenilor
La începutul acestei luni, Biserica a fost redată botoșănenilor, proiectul de reabilitare ajungând la final. Lucrările la biserică au început pe 10 august 2020. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, declara atunci că demararea lucrărilor reprezintă un moment istoric, mai ales că are loc după cinci licitaţii şi trei revizuiri ale documentaţiilor. Biserica „Sfântul Gheorghe”, ridicată pe ruinele unui lăcaș de cult mai vechi din târgul Botoșanilor, este monument istoric, fiind datată în anul 1551, ca prima ctitorie botoşăneană a Doamnei Elena Rareş. Arhitectura este influenţată de cea a Bisericii „Sfântul Nicolae”, de la Mănăstirea Popăuţi.
Pe pisanie scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.
A fost realizat iluminatul arhitectural și a fost refăcut cadrul natural. Inedită este partea de digitizare asigurată prin proiect, care permite ca Biserica – monument Sf. Gheorghe să poată fi vizitată și de la distanță. Lăcașul de cult a fost complet reabilitat în concordanță cu arhitectura și racordat la toate utilitățile.
Ctitorită în anul 1551 de doamna Elena Rareș, văduva domnitorului Petru Rareș, Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani.