În perioada 24-26 februarie a fost organizată la București, Conferința Națională eTwinning, eveniment care a celebrat cele mai bune proiecte eTwinning desfășurate în anul școlar 2021-2022.
În cadrul acesteia s-a desfășurat festivitatea de premiere a câștigătorilor, respectiv cadre didactice coordonatoare și proiecte valorizate la nivel național în cadrul Competiției eTwinning 2022. Aplicațiile eligibile, dintre cele 113 înscrise în competiția națională, au fost evaluate de către ambasadorii eTwinning și de evaluatorii externi ai echipei NSO România. Au fost premiate proiectele care au demonstrat, printre altele, un ridicat nivel de colaborare între parteneri, implicarea elevilor și creativitate didactică.
Au fost decernate premii pe niveluri de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, liceal, precum și pe șase categorii tematice: Premiul pentru proiecte care promovează sustenabilitatea, incluziunea și colaborarea, Premiul pentru cetățenie digitală și utilizarea creativă a tehnologiei, Premiul pentru unități de învățământ din mediul rural, Premiul pentru proiecte eTwinning și Erasmus+ KA229 – Parteneriate de schimb interșcolar, Premiul pentru proiecte eTwinning derulate de ambasadori eTwinning, Premiul pentru învățământ profesional și tehnic.
Evenimentul ANPCDEFP a reunit și ambasadori, inspectori școlari pentru proiecte educaționale europene, părinți și elevi.
Rezultatele obținte în cadrul competiției au poziționat învățământului botoșănean pe podiumul de premiere datorită cadrelor didactice ce au implementat proiecte eTwinning de succes. Astfel, în acest cadru festiv, un număr de cinci premii acordate la nivel național au fost obținute de cadre didactice din județ ce s-au remarcat prin proiecte eTwinning deosebite, după cum urmează:
Premiul pentru proiecte care promovează sustenabilitatea, incluziunea și colaborarea
Premiul 1 – Young Agents 0017 for a better world, obținut de Lidia Baroi – Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi.
Premiul pentru proiecte derulate de ambasadori eTwinning
Premiul 1 – We are all connected, obținut de Loredana Popa – Scoala Gimnaziala Nr.17 Botosani.
Premiul pentru învățământul preșcolar
Premiul 2 – I LEARN THROUGH EXPERIMENTS, obținut de Carmen Apope – Școala Gimnazială Nr 10 Botosani.
Proiecte pentru învățământul primar
Premiul 2 – The story of my city, obținut de Loredana-Ștefania Tudorache -Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Ipotești și de Mihaela Tiritelnicu – Școala Gimnazială „Elena Rareș”, Botoșani.
Cu scopul diseminării și valorizării practicilor de succes din cadrul proiectelor eTwinning, a urmat o expoziție în care cadrele didactice premiante au prezentat proiectele europene implementate.
Lista proiectelor și a cadrelor didactice premiate la nivel național în cadrul competiției eTwinning 2022 este disponibilă pe site-ul național – https://etwinning.ro/rezultate-premiile-nationale-etwinning-2022/.
eTwinning este un proiect cofinanțat de Comisia Europeană care facilitează cadrelor didactice crearea de proiecte de colaborare interşcolară pentru elevi, utilizând platforma europeană ESEP. Cadrele didactice pot elabora proiecte educaţionale în colaborare cu colegii lor, prin intermediul cărora să vizeze obiective de formare şi de dezvoltare a competenţelor elevilor în diverse domenii. European School Education Platform este o comunitate a şcolilor din Europa, reunind peste 654.000 de cadre didactice din peste 205.000 de şcoli.