Un bebeluş cât o sticlă de apă a fost adus pe lume la Maternitatea Botoşani. Micuțul cu o greutate de doar 790 de grame s-a născut luni.
Băiețelul s-a născut la doar 28 de săptămâni de sarcină, adică chiar la limita între avort şi copil. Medicii specialişti s-au chinuit să îl ţină în viaţă şi l-au stabilizat la Botoşani, după care micuţul a fost trimis la Suceava. Practic, copilul era atât de mic la naştere încât grosimea mâinii sale era asemenea grosimii degetului unui adult.
Din acest motiv, după ce a fost stabilizat, bebeluşul a fost direcţionat către Maternitatea din Suceava. Aceasta este o unitate medicală de rang superior celei din Botoşani, şi poate gestiona astfel de cazuri din punct de vedere al aparaturii şi medicaţiei. O ambulanţă SMURD cu medic l-a transportat pe acesta la Suceava, medicii neonatologi din judeţul vecin încercând să îl ajute să se dezvolte şi să supravieţuiască.
Medicii au fost nevoiţi să provoace naşterea bebeluşului, după ce mama a ajuns la spital cu complicaţii grave ale sarcinii. Aceasta a fost diagnosticată cu preeclampsie şi sarcina îi punea viaţa în pericol. Astfel, femeia a fost supusă unei operaţii de cezariană de urgenţă. “Bebeluşul a avut scor Apgar 4 la un minut, şi 5 la cinci minute. A fost intubat şi ventilat mecanic din sala de naştere. Ulterior a fost transferat la unitatea neonatală de nivel III la trei ore de viaţă”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii.
Tot mai mulți bebeluși prematuri
Potrivit medicilor specialişti, anul 2023 nu a început prea bine din punct de vedere al naşterilor. În primele două luni ale acestui an s-a înregistrat un număr crescut de copii prematuri. Au fost chiar şi cazuri extreme, cu bebeluși de 390 grame, 500 grame, 680 grame şi acesta, de 790 grame.
Ce este preeclampsia
Stare patologica a femeii insarcinate, care apare dupa a 20-a saptamana de sarcina, ce se caracterizeaza printr-o hipertensiune arterială, prezenţa de proteine în urină şi de luare în greutate, cu edem, dezlipirea placentei.
Netratata, preeclampsia poate fi foarte grava, atat pentru copil, cat si pentru mama.
– complicatiile fetale sunt: suferinta fetala sau moartea la nastere.
– complicatiile materne sunt: eclampsia (definita prin aparitia de convulsii), hematomul retroplacentar (colectia de sange intre placenta si peretele uterin), insuficienta renala acuta, edemul cerebral, hemoragiile masive si tulburarile coagularii sangvine.
Cu scopul de a evita punerea in pericol a vietii copilului si a mamei, se poate decide provocarea unei nasteri inainte de termen.