marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocal BTInstituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după actele emise...

Instituțiile publice nu mai au voie să ceară copii după actele emise de stat. De când se aplică legea

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării în cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul vizitei sale în județul Botoșani a anunțat că de la jumătatea acestui an va intra în vigoare o nouă lege.

Aceasta va interzice funcționarilor din instituțiile publice să mai solicite copiile actelor emise de instituțiile statului român. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie.

„Există o lege în țara asta, am inițiat-o când eram deputat. A fost susținută de PNL și ținem foarte mult la ea. A fost promulgată între timp, legea nouă pe 2023 și practic am interzis copiile după acte emise de statul român, la toate instituțiile publice de nivel central, local, județean, cu începere de la 1 iulie (…) Am interzis dosarul cu șină, am interzis xerox-urile din incinta instituțiilor publice. Cine nu respectă legea va fi cercetat disciplinar, asta este legea și trebuie respectată.  Sigur că ea nu include sancțiuni pecuniare explicite în lege, dar orice lege trebuie respectată”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul le-a recomandat cetățenilor să se adreseze șefilor de instituții în cazul în care se vor solicita astfel de copii după documente. Cei care nu vor respecta vor fi sancționați disciplinar, legea nu prevede și alt tip de sancțiune.

Practic, sunt două legi. Este vorba legea Tuţă de acum un an şi legea nouă pe 2023, legea propusă de Burduja împreună cu George Tuţă şi alţi câţiva colegi prin care s-au interzis copiile după acte oficiale. Prima lege le-a interzis doar la nivel central, pe când cea inițiată de ministru practic le-a extins la toate nivelurile: nivelul local, nivelul companiilor de utilităţi, universităţi.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...