În fiecare an, Ziua Protecției Civile din România este sărbătorită pe 28 februarie. Pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.
Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, în perioada 25 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.
Sâmbătă, 25 februarie a.c., la Teatrul de Copii și Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani, reacția actorilor, dar și a spectatorilor va fi testată în cadrul unui exercițiu de evacuare în cazul producerii unui incendiu.
Duminică, 26 februarie a.c., preoții care slujesc în bisericile din județ vor transmite participanților o serie de recomandări și măsuri pe care trebuie să le adopte pentru protejarea vieții și a bunurilor materiale. Activitățile se vor desfășura pentru a marca „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”.
Zilnic, între orele 10.00 – 12.00, de pe 25 februarie, până pe 04 martie, vor fi organizate punte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă în Piața Centrală, Complexul Comercial „TATI” și Piața în aer liber din municipiul Botoșani, dar și în Piața Primăriei Dorohoi și Piața orașului Săveni.
În perioada 27 februarie – 03 martie, între orele 09:00 – 15:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Botoșani, Dorohoi, Ștefănești și Săveni, își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.
Aceștia vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.
Activitățile se vor desfășura în aer liber, la următoarele sedii:
– Detașamentul de Pompieri Botoșani, din strada Uzinei nr. 3;
– Detașamentul de Pompieri Dorohoi, din strada Dumbrava Roșie, nr.2;
– Stația de Pompieri Săveni, din strada Nicolae Iorga, nr.5;
– Garda de Intervenție Ștefănești, din strada Nicolae Iorga, nr.16.
În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.
Acțiuni de informare și educare preventivă vor fi desfășurate și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care vor distribui cetățenilor materiale informative din cadrul campaniilor naționale.
În prezent, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă derulează următoarele campanii de informare şi pregătire a populaţiei:
1. “AI GRIJĂ la cea mai mare grijă: SIGURANȚA copilului tău”
Campania a fost iniţiată în luna decembrie a anului 2020, având ca obiectiv conștientizarea adulților asupra importanței supravegherii copiilor și a respectării regulilor de siguranță în locuințe.
2. F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii”
Campania a fost iniţiată în anul 2012, având ca obiectiv reducerea numărului de incendii la locuinţe și, implicit, a victimelor din rândul copiilor.
Clip video: https://youtu.be/6i_AqMJ_TSw?t=2
3. RISC. Proiectul I – „Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”
Campania a fost iniţiată în anul 2013 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii și explozii generate de improvizații la instalațiile electrice și de gaze naturale la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/p7zGgElCYOU
4. Campania RISC. Proiectul II – „Siguranța nu e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2014 şi are ca scop reducerea numărului de incendii generate de coșurile de fum la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY
5. Campania RISC. Proiectul III – „Siguranța NU e un joc de noroc!”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv reducerea numărului de incendii generate de improvizații și de suprasolicitarea instalațiilor electrice la locuinţele cetățenilor.
Clip video: https://youtu.be/Q14728rKBAM
6. Campania RISC. Proiectul IV – „Mai bine previi, decât să nu fii!”
Campania a fost iniţiată în anul 2016 şi are ca obiectiv informarea preventivă a populației cu privire la montarea detectoarelor de incendiu în locuința proprie, în scopul reducerii numărului de victime și a pagubelor materiale produse de incendiile la locuințe.
Clip video: https://youtu.be/zr5E3WqSQCk
7. Campania RISC. Proiectul V – „Scăpările de gaze”
Campania a fost iniţiată în anul 2018 şi are ca obiectiv informarea, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația în care sesizează scăpări de gaze, în scopul reducerii numărului de victime și implicit a pagubelor materiale generate de scăpările de gaze.
Clip video: https://youtu.be/krX33sB8Qh8
8. Campania „Nu încărca butelia la stația GPL!”
Clip video: https://youtu.be/c8P6c0g1Cmk
9. Campania „Nu tremur la cutremur”
Campania a fost iniţiată în anul 2015 şi are ca obiectiv de bază informarea, conștientizare și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur de magnitudine ridicată.
Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.