spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCJ caută bani la bănci străine pentru Drumul Strategic (video)

CJ caută bani la bănci străine pentru Drumul Strategic (video)

Reprezentanţii Consiliului Judeţan se dau peste cap pentru a încerca să facă rost de bani pentru Drumul Strategic.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În vara anului 2022 au fost organizate demersuri pentru contractarea unui împrumut de 80 milioane lei pentru finalizarea drumului strategic. La licitaţie, însă, nu s-a prezentat nicio unitate bancară. În acest context, instituţia a revenit cu un proiect de Hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile în valoare de 80.000.000 lei, prin care se oferă posibilitatea ca la licitație să participe și bănci străine.

Proiectul a fost votat în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean de vineri, 24 februarie. Durata creditului va fi de 15 ani cu o perioadă de grație de 2 ani.

Explicaţii cerute cu privire la credit

Înainte de vot consilierul liberal Viorel Iliuţă a avut câteva întrebări. „Fac precizarea inițială, noi am fost de acord, este important și esențial să finanțăm axa strategică rutieră. Proiectul ăsta trebuie terminat, este cum se spune și în proiectul de hotărâre de o importanță vitală pentru județ. Dar, vrem să luăm 80 de milioane, lărgim puțin cercul, să spunem, rigidității bancare și punem aici niște condiții. Spunem așa, perioada de tragere înseamnă 0,9 ani, nu știu ce înseamnă. Bun, 9 luni. Mai spunem că comisionul de gestiune este 0,05% plătit lunar. 0,05% la ce se aplică? Bun, la sold(…) Iar comisionul de neutilizare 1% mi se pare foarte mare, în raportul ce înseamnă bănci”, a spus Viorel Iliuță, consilier județean PNL.
Acesta a primit răspuns din partea directorului executiv al Direcției Buget-Finanțe din cadrul CJ. „La precedenta documentație nu am avut niciun comesion, iar acel punct procentual peste ROBOR 6 luni l-am pus 0,5 și nu s-a prezentat nimeni, nicio bancă. Acum, am introdus câteva comisioane și am majorat punctele procentuale peste ROBOR în speranța că va veni o bancă. Mai avem 9 luni și trebuie finalizat proiectul, nu sunt bani. (…) Avem 129 de milioane de plătit, nu 80 de milioane până la finalizarea proiectului. Avem o parte cuprinsă în buget din fonduri proprii și nu cred că va fi cazul să nu utilizăm creditul bancar. Deci nu ne-am dus la maximum”, a precizat Magda Didii, directorul executiv al Direcției Buget-Finanțe din cadrul CJ.

Singura soluție pentru Drumul Strategic – un credit

O analiză făcută de angajații CJ a arătat că instituția ar mai avea de plătit, până la finalizarea proiectului, 147.067.997 lei, din care 4.427.832 lei cota de 2% din valoarea cofinanțării eligibile și 142.640.165 lei cheltuieli neeligibile, însă estimările arată că CJ ar putea asigura doar 67.067.997 lei din bugetul propriu județean (venituri proprii, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, excedent buget local) prin bugetele anilor 2022 – 2023.

Prin urmare, singura soluție pentru finalizarea investiției ar fi contractarea unui credit intern cu o valoare de 80.000.000 lei (peste 16 milioane de euro), care ar urma să fie rambursat în 15 ani, cu o perioadă de grație de doi ani.

Interesant este că investiția trebuie finalizată până în decembrie 2023 (n.r. – în caz contrar CJ riscă să piardă finanțarea europeană), iar drumul are o garanţie de 36 de luni (până în decembrie 2026), ceea ce înseamnă că botoşăneni vor plăti încă aproape 11 ani după ce drumul va ieşi din garanţie.

Un milion de euro pe km

De menţionat este şi faptul că, dacă la valoarea de încredinţare a contractului (peste 400 de milioane de lei, adică 81 milioane de euro), se adaugă cea mai recentă actualizare de preţ (care pe cele trei loturi înseamnă 13,5 milioane de euro), se ajunge la 94,5 milioane de euro, fără proiectare, studii de fezabilitate şi alte cheltuieli, care duc întreaga investiţie undeva la 100 de milioane de euro. Astfel, dacă împărţim suta de milioane de euro la cei puţin peste 100 de km de drum reabilitat, reiese că drumul strategic se face cu un milion de euro pe km, deşi este vorba despre o arteră judeţeană, care este reabilitată, nu făcută de la zero.

Artera reabilitată va avea 107 km

Drum Strategic măsoară aproape 107 kilometri şi este împărţit în trei loturi: Lotul I (30 km), format din două tronsoane Șipote (jud. Iași) – Rediu – Răuseni – Călărași, respectiv Dângeni – Mihălășeni, Lotul II (axul central, 51,194 kilometri) acoperă tronsonul cuprins între Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282), şi Lotul III – (26 de kilometri), pe relația Blândești – Cerchejeni – Sulița (Cheleș) – Lunca Cernești – Todireni.

Drum urmărit de ghinion

Istoria acestui drum începe în urmă cu mai bine de șapte ani, când cei din conducerea CJ au stabilit traseul drumului, elaborându-se și tema de proiectare în vederea elaborării cererii de finanțare europeană. Drumul începea de la Șipote (jud. Iași) și se termina la Rădăuți Prut, având o lungime de circa 100 de kilometri, iar costul era estimat la 40 de milioane de euro. Ulterior, traseul a fost modificat și are acum trei ramificații. Și nu a fost doar atât.

În mai 2016 a intra în vigoare noua Lege a achizițiilor publice și prin urmare a fost necesară revizuirea documentației depuse. În martie 2017 s-a încheiat contractul de servicii pentru studiul de fezabilitate, iar pe 24 noiembrie 2017 s-a semnat contractul de finanțare. A urmat obținerea de avize și autorizații și abia după aproape un an și jumătate, adică pe 2 februarie 2019, a fost lansată prima licitație cu valoare lucrărilor estimată la 254 milioane lei, care a fost anulată din cauza lipsei ofertelor.

Pe 27 iunie 2019 s-a inițiat a doua licitație după actualizarea valorii ca urmare a Ordonanței 114. Au fost recunoscute numai o parte din creșterile de costuri, așa că valoarea licitației care a devenit vizibilă pe SEAP pe 19 iulie 2019 avea o valoare de 272 de milioane de lei. Nici de această dată, la deschiderea din 9 septembrie 2019 nu s-a prezentat nimeni. O lună mai târziu, axa rutieră strategică a fost scoasă pentru a treia oară la licitație, după o nouă actualizare a prețurilor, care a urcat la peste 292 de milioane de lei, dar nici de data aceasta nu a apărut vreo ofertă.

Întârzierile au dublat costul proiectului

În martie 2020, după ce Drumul Strategic a fost lotizat în trei segmente, iar valoarea lucrărilor a fost actualizată până la aproximativ 100 de milioane de euro, drumul a fost scos din nou la licitație la o valoare totală de 448.962.226,28 lei, din care 252.034.372,86 lei din fonduri europene. S-a intrat, însă, într-o horă a contestațiilor, firmele participante războindu-se între ele. Astfel, abia în primăvara anului trecut CJ a semnat contractele cu firmele care au câștigat licitațiile, pe lotul 2 lucrările fiind demarate mai târziu.

Este drept, contractele au fost semnate în final pentru o valoare de 400.796.305 lei, din care 283.816.296 lei cheltuieli eligibile și 116.980.009 cheltuieli neeligibile, doar că de anul trecut și până în prezent prețurile au luat-o razna, începând cu materialele de construcții, energia electrică, carburanți, etc. Prin urmare, la niciun an de la semnarea contractelor cu constructorii, CJ a fost nevoit să actualizeze valoarea proiectului, fără acest lucru finalizarea investiției fiind imposibilă, valoarea totală actuală a proiectului fiind de aproape 465 de milioane de lei, adică dublu față de cât se estimase în 2015. Doar că această diferența nu va fi imputată celor care au întârziat proiectul, ci va fi plătită tot de botoșăneni, prin intermediul taxelor și impozitelor pe care le achită an de an.

Drumul Strategic a fost realizat prin intermediul Programului Operațional Regional 20142020/Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale. Contractul de finanțare prevedea modernizare a 106,264.50 km de drum județean din care 100,2 km în județul Botoșani și 5,9 km în județul Iași. Drumul străbate comunele Lunca, Mihălășeni, Răuseni, Dobârceni, Blândești, Călărași, Todireni, Sulița, Gorbănești, Hlipiceni, Trușești, Dângeni, Albești, Hănești – județul Botoșani și Șipote – județul Iași.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...