Ziua Dezrobirii Romilor, marcată în comuna Albești
Anual, la data de 20 februarie se comemorează dezrobirea romilor din România. În acest context, profesorii și elevii din comuna Albești, unde există o importantă comunitate de rromi, au marcat această zi printr-o serie de activități.
Astfel, activitatea ,,Ziua dezrobirii rromilor – trecut, prezent și viitor” s-a desfășurat la Căminul Cultural din Albești pentru a marca 167 de ani de la dezrobirea rromilor.
S-a urmărit perceperea situației rromilor, mentalități, prejudecăți, modele de trai în comunitatea rromă din comuna Albești. Activitatea a fost inițiată și coordonată de dl profesor și mediator școlar, Bălășanu Nicolae. Profesorul de istorie, Brehuiescu Ștefan, a lansat tema de dezbatere ,,Cunoașterea însemnătății zilei de 20 februarie și consecințele actelor istorice ce s-au realizat atunci asupra minorității rrome” și a prezentat mărturii despre istoria rromilor.
Poezie și dansuri prezentate de elevi
La activitate au participat cadre didactice și toți elevii Școlii Albești.
În comuna Albești, există o importantă comunitate de rromi, în special în satul Mășcăteni, unde populația școlară de etnie rromă este de 95%, iar la Școala Gimnazială Albești, 24% dintre elevi sunt minoritari. Activitatea a demonstrat că ziua de 20 februarie devine ,,zi de solemnitate” în amintirea sfârșitului sclaviei rromilor.
Anual, la data de 20 februarie se comemorează dezrobirea romilor din România, potrivit Legii nr. 28/2011. Este o zi când se amintește că pe teritoriul țărilor române populația de etnie romă a trăit înrobită o jumătate de mileniu și că dezrobirea a durat 25 de ani.