Ziua de 15 februarie a început altfel pentru o parte dintre elevii Colegiului “A.T. Laurian”. Clasele a X-a F, a IX-a F și a IX- a B, sub îndrumarea profesorilor Cristina Rîznic și Elena Alecsa, au fost provocate, de la prima oră, să înceapă încălzirea cu jocuri pe tema cărții: cartea cu care ar dormi sub pernă, cartea recitită de cele mai multe ori, cartea fără de care ar fi fost altfel, personajul în pielea căruia ar vrea să trăiască, etc.
A urmat lectura propriu-zisă a unei cărți, la alegere. S-au extras cuvinte necunoscute, s-au discutat ideile reprezentative, iar momentul de reflecție a constat în identificarea a trei valori morale promovate de cartea citită. Activitatea a avut drept scop încurajarea cititului.
În România, ziua de 15 februarie a fost stabilită ca fiind Ziua Națională a Lecturii printr-o lege ce a fost promulgată pe 14 ianuarie 2022. S-a decis faptul că bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile Educației și Culturii trebuie să ofere asistență și sprijin de specialitate în această zi, contribuind la încurajarea lecturii în rândul populației.
Ziua Națională a Lecturii are, de asemenea, o semnificație istorică. Pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt politicianul și criticul literar Titu Maiorescu și Spiru Haret, cel care a avut o contribuție importantă în dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.