Clădirea Primăriei Municipiului Botoșani a fost, sâmbătă și duminică, iluminată în culoarea roșie, cu scopul de a marca Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112.
Sărbătorită pe 11 februarie, Ziua Europeană 112 este dedicată sensibilizării cu privire la numărul unic de urgență al UE și recunoașterii activității tuturor celor care contribuie la servicii medicale. În cazul unei situații de urgență, cetățenii pot contacta în mod gratuit serviciile de asistență medicală oriunde în UE apelând același număr – 112.
În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 a fost pus în funcţiune în anul 2005.
Sâmbătă, peste 60 de sedii ale autorităților publice centrale și locale, instituții de cultură și obiective turistice, precum și clădiri ale unor companii private din București și din țară au fost iluminate în roșu.
Numărul Unic 112, poate fi apelat gratuit din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă, în situațiile sunt în pericol viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată sau mediul, fiind necesară intervenția echipajelor medicale, pompierilor militari, poliţiei, jandarmilor și personalului Salvamont.
Preluarea apelului prin 112 se efectuează de către operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care, în funcţie de specificul evenimentului sau a situației de urgență sesizate, îl redirecţionează către serviciile specializate de intervenţie.
Recomandări pentru cetăţeni
Autoritățile reamintesc cetățenilor că au obligația de a furniza următoarele informații în cazul apelării numărului unic 112:
- Ce urgenţă au;
- Unde este urgenţa;
- Unde se aflaţi;
- Cum se numesc.
Operatorul evaluează urgenţa apelantului în funcţie de informaţiile primite şi transmite aceste informaţii, serviciilor de urgenţă abilitate în rezolvarea cazului respectiv. După furnizarea acestor date, apelantul trebuie să rămână la telefon pentru a fi pus în legătură cu serviciul de urgenţă de care are nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.