Astăzi, 12 februarie, se împlinesc 33 de ani de la înființarea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), dar se marchează și Ziua limbii materne ruse în țara noastră.
În acest context, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani au marcat această zi. Duminica aceasta de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de aur, după Sfânta Liturghie la hramina, a avea loc o masa festivă oferită de CRLR cu susținerea deputatului Silviu Feodor și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Leontie.
Tot pentru a marca această zi, s-a desfășurat Concursul școlar național intitulat „Istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România”. Această competiție de excelență („Istoria și tradițiile rușilor lipoveni din România”), organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu CRLR și desfășurată în 2023 pe tema ”Riturile la naștere și botez și cântecele de leagăn la rușii lipoveni din România”, a avut loc în acest an școlar în format online. Elevii participanți din clasa de limbă rusă maternă sunt: Condratova Anna, clasa a -VII- a, Ihorov Daria, clasa a-VII-a, Ecaterina Amos, clasa a – XI- a și Ivanov Vladimir, clasa a – XI -a. Aceștia au fost coordonați de profesor Ana Ihorov.
Despre Comunitatea Rușilor Lipoveni
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) este o asociație cu caracter etnic, social, cultural, caritabil-umanitară, care reunește cetățeni români, cunoscuți sub denumirile de ruși, ruși lipoveni sau lipoveni. CRLR a fost fondată la data de 14 ianuarie 1990 sub denumirea de Comunitatea Lipovenilor din România, în temeiul Legii nr. 21/1924, fiind recunoscută ulterior ca persoană juridică prin sentința civilă nr. 181 din 12 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1 București.
Limbile uzuale în cadrul CRLR sunt limba rusă și limba română. Sigla Comunității este o barcă pe apă, un pescăruș în zbor și un răsărit de soare, cuprinse într-un cerc, iar semnul electoral este o barcă pe apă încadrată într-un cerc.