Județul Botoșani va beneficia de 246 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna. La nivel național, Ministerul Mediului a aprobat în total 167 de cereri de finanțare, cu 8.395 de insule, în cadrul apelului de proiecte finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026. Se estimează că semnarea contractelor de finanțare va avea loc până la finalul lunii februarie.
Insulele ecologice sunt în fapt un ansamblu de containere, conectate prin intermediul unei platforme software, care vor permite colectarea separată a deşeurilor – hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale. Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, sunt subterane sau supraterane, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.