Cu toate că până de curând precipitațiile au fost rare, în județul Botoșani nu se înregistrează deficit de apă în sol. Astfel, în urma verificărilor efectuate de persoane autorizate, apa în stratul de sol 0 – 60 de centimetri se prezintă în condiții normale.
„Deocamdată, la nivelul zonelor de cultură din județul Botoșani, din monitorizările pe care le-am efectuat împreună cu colegii de la celelalte structuri din deconcentratele din agricultură, putem spune că nu se înregistrează un deficit pe stratul de sol 0-30, chiar mergând până la 30-60”,a declarat Cristian Delibaș, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.
Momentan, este imposibil de precizat dacă va fi sau nu un an mai puțin secetos comparativ cu cel precedent. Stratul de zăpadă care acoperă întreg arealul zonelor de cultură contribuie la dezvoltarea culturilor înființate în toamnă. Totodată, aduce și un aport de umiditate pentru culturile care se vor înființa în primăvara acestui an. Printre culturile care se înființează primăvara se numără soia, fasolea, dar şi floarea soarelui şi porumbul.
Culturile de toamnă înființate în județul Botoșani sunt grâul, orzul și rapița. „Din monitorizările noastre au un stadiu de dezvoltare normală până în acest moment. Vedem cum vor decurge în continuare”, a adăugat Cristian Delibaș.
Zăpada are un rol protector pentru culturi, iar pământul este precum un burete care absoarbe apa, spun speciliștii.