Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, adolescenta cu ambele brațe amputate într-un accident de autocar produs la Pașcani, și-a exprimat nemulțumirea față de unele reacții din spațiul public.
Medicul a mers, zilele trecute, la București, pentru a se întâlni cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD). Ulterior s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă (PNL). Scopul a fost de a obține finanțare în vederea construirii unui nou bloc operator la Spitalul de Copii din Iași.
Cele două întrevederi par să fi fost cu folos, ulterior alocându-se 11 milioane de lei. Însă medicul nu deține o funcție de conducere în spital. Procedura cere ca managerul spitalului – pus în funcție de PNL Iași – să depună o cerere de finanțare. După cum informează topiasi.ro, directoarea a refuzat să ceară banii deja alocaţi. Refuzul ar fi cauzat de faptul că Sidonia Susanu s-a dus la Bucureşti ajutată de senatorul PSD Iaşi Maricel Popa. Pentru PNL Iași, adaugă cei de la topiasi, ”mai important era să nu obţină Maricel Popa vreun avantaj la imagine”.
”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație“
Surprinsă de refuzul accesării banilor de către spital, medicul Sidonia Susanu a publicat pe Facebook un mesaj de nemulțumire. Medicul subliniază dramele sufletești prin care a fost nevoită să treacă amputând mâinile unori pacienți copii. Asta deoarece spitalul nu avea bani pentru replantarea membrului respectiv.
Aceasta a criticat ”comentariile și articolașele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor „parodii” și pe cei care au afirmat că ”face o clinică de plantat organe”.
”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație și cu o mânuță pusă într-o pungă așa cum a fost recuperată de pe câmp în urmă unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii. Am operat mii de ore în viață mea și peste 10.000 de copii și nu accept să îmi spună careva că fac ”o clinică de plantat organe”. Nu aveți dreptul să îmi adresați voi peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”. Cred că poate critica muncă mea numai cineva care a făcut mai mult și mai bine decât mine și atât”, a scris medicul.
Aceasta le-a mulțumit politicienilor care s-au implicat pentru dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iași în beneficiul copiilor, lăsând orgoliile politice deoparte. ”Când operezi 20 de ore într-o zi chiar găsești infantile orgoliile politice și interpretările oricui își dă cu părerea cum că aș vrea eu cariere politice devin puerile”, a încheiat aceasta.