O societate din Iași va face documentația tehnică a viitoarei magistrale de apă Hănești – George Enescu, considerată a fi cea mai lungă conductă nouă de apă din Moldova. Este vorba de societatea YDA Proiect Consulting SRL, care a semnat contractul cu reprezentanții Consiliului Județean.
Obiectul contractului îl reprezintă elaborare a documentațiilor tehnico-economice respectiv studii teren, expertize tehnice, avize, acorduri, studiu de fezabilitate. Prețul estimativ este de aproape 300.000 de euro cu tot cu TVA.
În prezent, zona central-estică a județului Botoșani se află în imposibilitatea racordării la sursa de captare și tratare a apei de la Stânca-Costești, ceea ce face ca populația din zonă să nu aibă acces la un sistem centralizat de distribuție a apei potabile dintr-o sursă sigură, la parametrii legali de debit și potabilitate. În conformitate cu Master Planul operatorului regional de apă – canalizare, există posibilitatea asigurării debitului de 55,72 l/s (în prima etapă), respectiv de 75 l/s (în etapa a 2-a), după finalizarea unor lucrări privind implementarea unei noi stații de pompare. Punctul de racord este situat in localitatea Hănești, racordarea pentru viitoarea investiție urmând a se realiza în amonte de stația de pompare existentă.
Investiția ar rezolva o problemă actuală și de perspectivă asupra populației din zona central-estică a județului Botoșani, circa 23.000 de locuitori beneficiari, cu implicații benefice directe asupra a șapte UAT-uri respectiv Știubieni, Vorniceni, Cordăreni, George Enescu, Havârna (în etapa 1) și Vlăsinești – Săveni (etapa a 2-a). Sursa de captare și tratare a apei o reprezintă acumularea Stânca-Costești, apa fiind distribuită până în localitatea Hănești prin intermediul unei conducte de aducțiune din PEHD Dn 500 mm, care poate asigura, cred autoritățile, debitul necesar pentru cele 7 localități.
Noul sistem de alimentare cu apă figurează pe Lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții din iulie 2022. Firma din Iași va trebui să realizeze studiul de fezabilitate care va trebui să conțină un studiu topografic, un studiu geotehnic, un studiu hidrologic și studiul de potabilitate a apei, dar și expertize tehnice pentru construcțiile sau instalațiile existente la care va fi branșată noua aducțiune. La final, documentația va fi prezentată în ședința Consiliului Județean Botoșani pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului. Conducta de alimentare cu apă va măsura circa 43 de kilometri și va cuprinde două stații de pompare.