Uluitor! Un bărbat și-a incendiat casa, a privit cum o mistuie flăcările, după care a sunat la 112 și a anunțat isprava. Discuția cu operatorii de la 112 este însă halucinantă. Incendiul a fost stins cu ajutorul pompierilor militari, care au reușit să salveze celelalte clădiri aflate în apropiere. După toate cele întâmplate, bărbatul a fost acuzat de distrugere prin incendiere, iar astăzi a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Scenele incredibile au avut loc în comuna Dersca, în urmă cu mai bine de patru ani. Supărat că soția lui a intentat acțiune de divorț, iar bunurile adunate în timpul căsniciei ar urma să fie împărțite, bărbatul, care suferă de unele afecțiuni psihice pe fondul consumului de alcool, a decis să se răzbune. Pe 13 noiembrie 2018 a cumpărat doi litri de benzină, iar după ce a mers la un praznic, a revenit la locuință și a aprins focul în sobă, dar a pus și un prosop în vatră așa încât flăcările să se poată extinde. Apoi, și-a pus câteva haine și lucruri personale într-un geamantan, după care a ieșit în curtea locuinței, unde a stat câteva minute urmărind cum arde casa. Într-un final a sunat la 112 și a anunțat incendiul.
Discuția cu operatorul de la 112 a fost edificatoare.
Operator S.T.S.- 112 ce urgenţă aveţi?
L.N.D.- Arde o casă în Dersca, pe strada Gherasimeni.
Operator S.T.S.- Unde mai exact?
L.N.D.- Dersca, Gherasimeni.
Operator S.T.S.- La cine mai exact? Cum se numește familia?
L.N.D.- Eu am dat foc…
Operator S.T.S.- Dumneavoastră ați dat foc?
L.N.D. –Da.
Operator S.T.S.- Cum vă cheamă?
L.N.D.- L.N.D.
Operator S.T.S.- Cum?
L.N.D. – L.N.D.
Operator S.T.S.- Și de ce ați dat foc?
L.N.D.- Fiindcă am probleme psihice, de aia.
Operator S.T.S.- Ai dat foc la casă?
L.N.D.- Da, la bucătărie.
Operator S.T.S.- Vreți să veniți la spital?
L.N.D.- Nu vreau să vin, arde casa chemați pompierii.
Operator S.T.S. Pompieri- Alo, domnul L?
L.N.D.- Da.
Operator S.T.S. Pompieri- Spuneți, dumneavoastră ați dat foc la casă?
L.N.D.- Da.
Operator S.T.S. Pompieri- Și unde anume?
L.N.D.- In Gherasimeni.
Operator S.T.S. Pompieri- Și care a fost motivul?
L.N.D.- Am motive foarte întemeiate.
Operator S.T.S. Pompieri- La ce anume ați dat foc?
L.N.D. – La o bucătărie
Operator S.T.S. Pompieri- Vom trimite acolo pompierii.
Operator S.T.S. Pompieri- L.N.D., sunt persoane în casă?
L.N.D.- Nu
Doar că, atunci când a fost audiat, bărbatul nu a mai recunoscut nimic. În anchetă, el a susținut că în seara cu pricina a făcut focul în sobă și apoi a mers la vecinul său, cu care stătea de vorbă. După ce a plecat de la acesta, mergând pe uliță, a observat că din anexa lui iese foc pe geam și pe ușă, motiv pentru care a apelat la 112 și a solicitat intervenția pompierilor. Până la sosirea acestora, a intrat în anexă și a salvat câteva bunuri, scoțând și butelia. El a precizat că nu a incendiat locuința și că nu știe din ce motiv a pornit incendiul. De asemenea, a declarat că nu își dă seama de ce atunci când a sesizat incendiul la 112 a spus că el a dat foc la casă, precizând că în acel moment era sub influența alcoolului. Trimis în judecată pentru distrugere prin incendiere, bărbatul nu a recunoscut faptele nici în fața instanței, susținând nu cunoaște cauza izbucnirii incendiului. Din acest motiv, judecătorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că bărbatul, acum în vârstă de 49 de ani, suferă de unele afecțiuni psihice pe fondul consumului de alcool, dar fapta a fost comisă cu discernământ. Așa că instanța l-a condamnat vineri la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. „Instanța apreciază că fapta imputată inculpatului prezintă un grad de pericol ridicat, având în vedere modalitatea de comitere, prin incendierea unui imobil, urmările infracțiunii putând fi mult mai grave, consecințe care nu s-au produs datorită intervenției martorilor oculari și a pompierilor, inculpatul având o conduită pasivă”, au arătat judecătorii. Pe lângă condamnare și celelalte măsuri de probațiune, instanța a dispus și obligarea la tratament medical a bărbatului, până la însănătoșire sau până la obținerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.