Condamnat la închisoare cu executare, Florin Țurcanu, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani în perioada 2012-2015, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoșani. După confirmarea mandatului emis de instanță, la fel ca și ceilalți deținuți care ajung în penitenciar, el a trecut printr-o așa-zisă perioadă de evaluare.
Conform procedurilor, în acest interval de maxim 21 de zile, se stabilesc starea de sănătate şi cerinţele de asistenţă medicală şi de hrană, precum şi aptitudinile de muncă, menţionând constatările în fişa medicală. Tot în acest interval, se studiază comportamentul şi personalitatea deţinuţilor, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă.
„Este de fapt o perioadă de așa-zisă carantinare sau de cunoaștere, în care persoanele aflate în custodia Administrației Penitenciarelor sunt evaluate din punct de vedere medical și psihologic și li se aduc la cunoștință regulamentele, prevederile interne, dar și drepturile pe care le au”, spun angajații penitenciarului.
„Nu beneficiază de un regim diferit”
Întrucât a fost încarcerat încă din 9 decembrie 2022, el a trecut de perioada de acomodare cu regulile impuse de regimul penitenciar și a fost transferat pe o secție de deținere. „Nu beneficiază de un regim diferit, ci trebuie să respecte aceleași reguli ca și celelalte persoane private de libertate aflate în custodia penitenciarului”, au mai spus angajații unității de detenție. Prin urmare, el trebuie să respecte un anumit program și să efectueze o serie de activități.
Totodată, are dreptul la pachet, la vizite, la cumpărături, la telefoane sau la mijloacele de comunicare online pentru a ține legătura cu familia, la corespondență, etc., conform Legii privind executarea pedepselor. În schimb, deocamdată nu a ieșit la muncă, aceasta fiind o activitate benevolă, care îi poate aduce în schimb beneficii, inclusiv scăderea perioadei de detenție.
Cursuri de calificare făcute în libertate
Interesant este că în 2020 Florin Țurcanu s-a înscris la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă la două cursuri de calificare, unul de bucătar, iar celălalt de fochist. Asta deși el este absolvent al unei facultăți de Drept.
„În viață trebuie să fii pregătit pentru orice și trebuie să iei lucrurile așa cum sunt, dacă vrei să reziști. Și mai este un lucru – noi avem multe de învățat și ar trebui să învățăm toată viața”, spunea atunci Florin Țurcanu. Au fost însă și voci care spuneau că de fapt el ar fi dorit să fie prevăzător, în situația în care Curtea de Apel menținea condamnarea la închisoare cu executare. Astfel, după încarcerare, aceste cursuri de calificare de bucătar sau fochist l-ar putea ajuta să muncească în perioada detenției, fie în bucătărie, fie la centrala termică.
Condamnare pentru spălare de bani
Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv pe 9 decembrie 2022 la doi ani și șase luni de detenție pentru spălare de bani. El a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, pentru două acuzații – trafic de influență și spălare de bani. Asta pentru că, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari, aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.
Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Asta după ce doi judecători care urmau să judece cazul s-au pensionat chiar în timpul procesului. Pronunțată în ianuarie 2020, sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava.
O parte dintre fapte s-au prescris
Procesul s-a întins până la sfârșitul anului trecut, când judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pentru trafic de influență s-a dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția faptei. În schimb, întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.
Cum Florin Țurcanu a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017, această perioadă va fi scăzută din pedeapsă. Prin urmare, el ar putea solicita eliberarea condiționată anul acesta, după ce va executa două treimi din condamnarea dispusă de instanță.