spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTAproape 10.000 de intervenții pentru pompieri. De la incendii și accidente, până...

Aproape 10.000 de intervenții pentru pompieri. De la incendii și accidente, până la refugiați, manifestări meteo și tragedii

Peste o mie de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Alte peste 4600 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani în 9.302 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 25 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2021, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu 2,37%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 716 incendii (278 incendii de vegetație uscată), 4.637 intervenţii SMURD și 3.491 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, limitarea răspândirii pestei porcine, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, misiuni de sprijin a refugiaților din Ucraina etc.).

În 458 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

41% mai multe incendii în 2022, față de anul anterior

În 2022, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 716 incendii din care 278 de vegetație uscată, cu 41% mai multe decât în anul precedent (508 incendii în 2021). Mai bine de jumătate au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. 714 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, zece dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 12 persoane. Pompierii au salvat din flăcări 300 de animale și păsări. În incendii, anul trecut, au murit peste o mie de animale și păsări.

Reprezentanții ISU spun că cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut în gospodării și locuințe au fost instalații și aparate electrice defecte (107), coșurile de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic (99), focul deschis în spații deschise (85), acțiunea intenționată (31), mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate (27). Valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani se ridică la aproximativ 53 milioane lei, în timp ce pagubele provocate sunt de peste 10 milioane de lei.

Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești. O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că cele mai multe evenimente au fost înregistrate în municipiile Botoșani și Dorohoi câte 27 respectiv 19, urmate de Săveni cu 18 evenimente cu foc, Curtești cu 17, Flămânzi cu 14, Ștefănești și Trușești cu câte 12 incendii.

Misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina

Pompierii botoșăneni au fost alături de cetățenii din Ucraina care au fugit din calea războiului și au ajuns în România prin cele două Puncte de trecere a frontierei de la Rădăuți Prut și Stânca, încă din primele ore de la declanșarea conflictului. Astfel, în 2022, salvatorii au avut 534 de misiuni privind gestionarea afluxului de migranți din Ucraina. Totodată, au identificat, organizat și operaționalizat spațiile de cazare pentru refugiați, fiind amenajate 1890 de locuri în 37 de locații, în 27 de unități administrativ – teritoarial și cu posibilități de suplimentare a unui număr de 1939 în 32 locații la nivelul unităților administrativ – teritoriale.

Imediat după izbucnirea conflictului militar din Ucraina, s-au asigurat echipaje de prim ajutor medical și echipaje (microbuze) care au asigurat transportul peroanelor sosite din Ucraina, către spațiile temporare de cazare din județul Botoșani, gări, autogări sau la aeroporturile din Iași și Suceava. În sprijinul pompierilor botoșăneni au fost colegi de la ISU Timiș, Vrancea, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea și Gorj.

Pompierii s-au implicat și în distribuire de materiale de primă necesitate, alimente, medicamente, cartele telefonice, etc.. La începutul lunii martie a fost operaționalizată tabăra mobilă pentru refugiați la Stadionul Municipal ”1 Mai” din municipiul Dorohoi. La aceste misiuni se adaugă și întocmirea și distribuirea protocoalelor încheiate cu agenții economici, organizațiile nonguvernamentale și unitățile administrativ – teritoriale în vederea decontării cheltuielilor de cazare și hrană acordate conform legislației în vigoare. Începând cu luna martie a fost constituit un depozit județean cu bunuri alimentare și industrial care au fost distribuite atât centrelor de cazare a refugiaților, precum și refugiațiilor cazați la persoane fizice.

4 622 de botoșăneni salvați/asistați de cele opt echipaje SMURD Botoșani

Anul trecut, 4.622 de botoşăneni, dintre care 377 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 13 intervenţii pe zi. Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 438 de persoane, dintre care 47 copii.

Principalele motive pentru care botoșănenii au cerut ajutorul SMURD au fost intoxicații, afecțiuni cardiace, traumatisme, arsuri, stop cardiorespirator, afecțiuni neurologice sau psihiatrice, accidente rutiere, infecție cu COVID – 19 și transport persoane supraponderale. Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicilor, 89 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

Misiuni pirotehnice

În 2022, echipa pirotehnică a avut 17 misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată din care trei de distrugere în mod controlat. Proiectile explozive sau perforante, grenade de mână defensive sau cartușe de infanterie, toate ar fi putut deveni periculoase dacă cei care le-au găsit nu ar fi sunat la 112 și nu ar fi cerut ajutorul pirotehnicienilor.

127 astfel de obiecte au fost găsite, anul trecut, pe raza județului Botoșani. Au fost ridicate două proiectile explozive, două proiectile perforante, două grenade de mână defensive și 121 de cartușe de infanterie și alte elemente de muniție din localitățile Botoșani, Coțușca, Ștefănești, Românești, Copălău, Agafton, Flămânzi, Plopenii Mici, Cucorăni, Cătămărăști Deal, Săveni și Boscoteni.

De asemenea, au fost distruse în mod controlat un număr de 540 de muniții și elemente de muniție descoperite pe raza județului Botoșani, în ultimii trei ani.

701 controale desfășurate de Inspecția de Prevenire

În anul 2022, cadrele Inspecției de Prevenire a ISU Botoșani au efectuat 701 controale la instituții și operatori economici. Pe timpul desfășurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 2.000 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 1.613 sancțiuni contravenționale, din care 217 amenzi în cuantum de aproximativ 291.502 lei. Anul trecut au fost primite 1067 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Mai bine de jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil.

Celelalte au primit adrese de neîncadrare, completare documente sau au fost respinse. În anul 2022, activitatea de informare și educare preventivă s-a concretizat într-un număr total de peste 1000 de exerciții alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă, lecții deschise și acțiuni de informare și educare preventivă, la care au participat peste 30.000 de persoane.

24 de intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase

În anul 2022, echipajele de pompieri militari din cadrul ISU Botoșani au desfășurat 24 de misiuni în sprijinul populației afectate ca urmare a manifestării unor fenomene meteo periculoase (vânt puternic, ploi abundente, inundații).

În anul încheiat au fost transmise către populația din zonele afectate, pe lângă cele 156 avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice, opt mesaje de avertizare RO-ALERT cu măsuri de protecție a populației. Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase (instabilitate atmosferică accentuată, precipitații locale însemnate cantitativ, grindină, vânt puternic) s-au produs pagube în 50 de localități din județul Botoșani.

În total, au fost avariate 136 case, 123 anexe gospodărești, un obiectiv social și administrativ, un obiectiv economic, 24 de poduri și podețe, 106 km de drumuri comunale, străzi, drumuri forestier, precum și afectate peste 2000 de hectare de teren arabil.

Activități desfășurate de pompierii voluntari

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2022, la un număr de 700 de intervenții, dintre care 435 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 265 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 700 de intervenții, 259 au fost la incendii, 316 au fost la incendii de vegetație uscată și 125 alte situații de urgență. Împreună cu pompierii militari, în 2022, voluntarii s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, activități specifice de combatere a răspândirii virusului SARS – CoV- 2 și acțiuni umanitare de ajutorare a persoanelor vârstnice sau a celor fără aparţinători.

În urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a participat, pe raza unităţilor administrativ teritoriale, pentru amenajarea spațiilor din clădiri unde puteau fi cazați refugiați, asigurarea din resursele proprii de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală și transport pentru cetățenii străini care au staționat / tranzitat județul Botoșani.

Intervenţii din cauza secetei 

În contextul codurilor galbene și portocalii de caniculă, a instalării secetei pedologice și a lipsei surselor de apă, serviciile voluntare pentru situații de urgență din cele 78 de UAT-uri de la nivelul județului Botoșani, au efectuat misiuni de: transport apă menajeră către populația afectată, amenajare de puncte de prim-ajutor și distribuire a apei potabile în incinta primăriilor / cabinetele asistenților sociali / dispensarelor medicale, identificarea persoanelor vulnerabile ce pot fi afectate de caniculă și acordarea de sprijin.

Totodată, au desfășurat acțiuni de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pe timpul caniculei și secetei. Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri. În 2022, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 12 intervenții și 67 acțiuni de informare și educare preventivă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...