Situație îngrijorătoare într-o comună din județ, din cauza pestei porcine africane (PPA). În numai câteva zile, autoritățile au identificat șapte focare de boală în tot atâtea gospodării. Este vorba de comuna Corni, acolo unde reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani au deschis o anchetă epidemiologică pentru a stabili sursa îmbolnăvirii animalelor. Primele cazuri au fost înregistrate în satul Sarafinești, după care au fost confirmate alte cazuri în localitatea Corni.
Informația a fost făcută publică astăzi de directorul executiv adjunct al DSVSA Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, în cadrul unei ședințe cu primarii din județ, convocată de prefectul Sorin Cornilă. „Anul acesta, într-un interval scurt de timp, 5 – 9 ianuarie, pe raza comunei Corni – Sarafinești apoi Corni – au fost înregistrate șapte focare. Suntem în plină anchetă epidemiologică, verificăm efectivele din exploatații. Încercăm să aplicăm toate măsurile pentru a reduce impactul sau răspândirea acestei boli”, a spus Ovidiu Airimițoaie.
Niciun caz de boală în 2022
Situația este cu atât mai gravă cu cât în luna noiembrie 2022 în județ nu mai exista niciun focar activ de PPA. Din cauza evoluției negative și la nivel național, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a venit, încă de la finele anului trecut, cu noi norme de control și eradicare a pestei porcine africane.
Astfel, la intrarea și ieşirea din piețele agro-alimentare, oboare, târguri de legume, adunări, autoritățile administrației publice locale cu sprijinul direcțiilor sanitar-veterinare, vor fi instituite filtre pentru dezinfecție prin utilizarea dezinfectoarelor de picior pentru pietoni, iar dezinfecția mijloacelor de transport se va efectua de către personal instruit cu mijloace de dezinfecție portabile.
Măsurile nu se opresc aici pentru că inclusiv vehiculele utilizate în exploatarea pădurilor precum și vehiculele agricole utilizate la lucrările agricole vor trebui dezinfectate înainte de intrarea pe drumurile publice. Asta pentru că ultimele anchete epidemiologice făcute la nivel național au arătat că virusul a fost adus în gospodării prin intermediul culturilor agricole sau furajelor recoltate de pe câmp, ori de către cei care au muncit prin păduri din locurile pe unde au trecut mistreții infectați.
Localnicii trebuie informați
Totodată, primăriile vor trebui să informeze pe localnici și să-i determine să nu mai primească persoane străine în fermele zootehnice și nici să nu mai folosească în crescătorii haine sau încălțăminte cu care au fost pe stradă sau în alte locuri.
Nemulțumit de noianul de măsuri pe care ar trebui să le ia autoritățile locale, primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan, a invocat că s-a ajuns în acest punct întrucât nu s-ar fi luat măsuri suficiente în cazul mistreților, care ar fi fost principalul vector de propagare a PPA.
„Există concluzii că în țările în care au depistat asemenea situații s-au vânat mistreții. Ca o măsură de preîntâmpinare sau de oprire a extinderii pestei porcine africane. La noi se manifestă foarte multă reținere. Și toate măsurile sunt îndreptate spre proprietari. Nu credeți că totuși ar trebui mai multă îndrăzneală și mai multă fermitate în partea aceasta?” a spus primarul Aurel Ștefan.
„Cazurile din focarele de la Corni nu au legătură cu mistrețul”
Replica a venit din partea prefectului Sorin Cornilă, care a precizat că toate situațiile înregistrate în județ au fost și sunt analizate de către Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB). „Este analizat fiecare focar în parte, deci discutăm lucrul acesta și se iau măsuri. În momentul de față, cazurile din focarele de la Corni nu au legătură cu mistrețul. Analiza acolo a dus la concluzia că nu există nicio legătură cu mistrețul”, a spus prefectul Sorin Cornilă, care a lăsat de înțeles că este posibil ca boala să fi ajuns în comuna Corni după ce ar fi fost fost cumpărate niște exemplare posibil bolnave din Verești (județul Suceava).
În acest context, autoritățile au făcut un apel și către crescătorii de animale pentru ca aceștia să-și înregistreze toate exemplarele la primării, să vândă sau să cumpere exemplare noi doar cu avizul medicului veterinar. La fel, la sacrificarea exemplarelor să fie anunțat medicul veterinar și să se facă analizele de rigoare. Asta pentru că, în situația în care focarele vor evolua, proprietarii de animale să poată fi despăgubiți, dacă se impune sacrificarea suinelor.