Banca Națională a României (BNR) a majorat, marți, dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la 7%. Aceasta înseamnă, în primul rând, pentru cei cu credite în lei cu dobândă variabilă, că vor creşte ratele.
Pentru cei cu depozite înseamnă un randament mai bun (dar mult sub inflație), iar pentru cei cu carduri de credit înseamnă că acestea vor deveni şi mai costisitoare.
Ce înseamnă o majorare de dobândă
Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite. Asta pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.
Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.
Ce sunt ratele dobânzilor de referință?
Indicii de referință bazați pe rata dobânzii – cunoscuți și sub denumirile „rate ale dobânzilor de referință”, „rate de referință” sau „dobânzi de referință” – stau la baza tuturor tipurilor de contracte financiare, precum credite ipotecare, descoperiri de cont și alte tranzacții financiare mai complexe, spune Banca Centrală Europeană.
Dacă BNR scumpește banii, trebuie spus că această majorare nu se transferă imediat în ratele.
Actualizarea dobânzilor bancare are loc în general trimestrial, depinzând de la bancă la bancă și de detaliile fiecărui contract de credit.