spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTBotoșăneni îmbătați cu proiecte pentru aducțiuni de apă. Rețele noi doar pe...

Botoșăneni îmbătați cu proiecte pentru aducțiuni de apă. Rețele noi doar pe hârtie

Cetățeni îmbătați cu proiecte pentru aducțiuni de apă. Mare parte din botoșăneni continuă să trăiască ca în evul mediu. Asta pentru că autoritățile județului nu au fost în stare în cei peste 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989 să facă ceva concret pentru îmbunătățirea calității vieții. Cel puțin din punct de vedere al utilităţilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Deși în ultimii ani au mai apărut investiții cu fonduri europene, conform statisticilor, mai bine de jumătate din populaţia judeţului nu beneficiază de canalizare şi apă potabilă. Ultimele informații arătau că, din cele 78 de unități administrativ teritoriale din județ, numai 45 de comune şi șapte oraşe erau aprovizionate cu apă potabilă. Situația era confirmată şi de Nova Apaserv, operatorul de apă şi canalizare al judeţului, care menționa în propriile analize faptul că gradul de conectare al populaţiei la rețeaua de apă era de 56%, iar la cea de canalizare de numai 45%.

Localități fără apă și canalizare

Cea mai vitregită zonă a judeţului este cea de nord-est, dar sunt destule localităţi, aflate la distanţe de până la 20 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, care nu au apă şi canalizare. Din acest motiv, majoritatea locuitorilor din mediul rural încă au toaletele în fundul curţii şi folosesc apa de la fântână pentru treburile casnice sau consum.

O singură ofertă depusă

Luni, Consiliul Județean (CJ) anunța că unul dintre proiectele importante conturate în colaborare cu ADI „Aqua” și cu operatorul județean Nova Apaserv este realizarea unei conducte de aducțiune apă potabilă Hănești – George Enescu, care să asigure alimentarea comunelor din centrul județului Botoșani.

„În acest scop, s-au scos la licitație serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, în sensul realizării temei de proiectare, a studiilor de teren, a expertizelor tehnice, a obținerii avizelor și acordurilor necesare și întocmirea studiului de fezabilitate. În cadrul procedurii de achiziție, care se ridică la o valoare de 260.000 de lei fără TVA, a fost depusă o singură ofertă, care acum este în faza de evaluare”, anunță oficialii CJ.

Investiție inclusă pe lista CNI

Investiția ar fi fost inclusă pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții, dar, chiar și așa, abia acum se pregătesc documentațiile tehnice. Traseul noii conducte de aducțiune ar fi Hănești – Vlăsinești – Săveni – Știubieni – Vorniceni – Cordăreni – George Enescu, cu posibilități de alimentare și a comunei Havârna. În paralel, în procedură de licitație este realizarea documentației tehnico-economice (tema de proiectare, studii de teren, expertize tehnice, avize, acorduri, studiu de fezabilitate) pentru Conducta de Nord, care va asigura alimentarea cu apă pentru Mihăileni, Dersca, Lozna, Șendriceni, Hilișeu-Horia, Pomârla, Ibănești, Cristinești, Suharău, Hudești, Concești și Darabani.

Proiect în valoare de 360.000 lei

Valoarea proiectului este de 360.000 de lei fără TVA, iar în acest caz ofertele pot fi depuse până pe data de 26 ianuarie.

Ce nu au arătat oficialii CJ sunt sursele de alimentare cu apă. Cu alte cuvinte, de unde ar urma să fie alimentate cu apă aceste aducțiuni. Asta pentru că sistemul actual, care se bazează pe două acțiuni de apă principale – una din râul Prut, din Acumularea Stânca-Costești, iar cealaltă din râul Siret, din Acumularea Bucecea – este total depășit. Conductele vechi sunt atât de ciuruite încât nu există ani fără avarii majore. Și nu este doar atât. Deși oficialii CJ spun că se fac investiții pentru racordarea unui număr cât mai mare de locuitori la apă și canal, există primari care se plâng că deși au investit în rețele de apă și canalizare, nu au cui să le predea.

„Estimez că în trei, patru ani conducta va fi realizată”

Altfel spus, de trei decenii, autoritățile îi îmbată pe oameni cu promisiuni. Din 2016, a fost realizat un așa-zis master plan, dar nimeni nu știe în ce stadiu mai este acesta. Până și conducta care alimentează orașul Flămânzi, dar și localitățile de până acolo, inclusiv comuna Frumușica, ar trebui schimbată. Asta pentru că aceasta este veche, iar numărul consumatorilor a crescut foarte mult. „Noi lucrăm la studiul de fezabilitate care urmează master planului. Estimez că în trei, patru ani conducta va fi realizată”, spunea anul trecut directorul general Nova Apaserv, Liviu Ștefan. Cât va mai dura până va deveni realitate este greu de spus.

Cinci comune fără apă potabilă

Între timp, oamenii se descurcă cum pot, mulți bazându-se pe fântâni. În vara anului 2021, fostul director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, făcea o dezvăluire îngrijorătoare. La acea vreme, cinci comune nu au aveau apă potabilă, aceasta fiind infestată cu bacterii coliforme, nitriți și amoniu. Analizele au fost făcute de DSP la solicitarea primăriilor din județ, mai ales că o parte din apa din aceste puțuri alimenta inclusiv școlile. Atunci, DSP a solicitat primarilor să sisteze total furnizarea apei.

„Noi am făcut mai multe teste pe baza solicitărilor primăriilor. La nivelul anului 2021, avem cinci localități cu neconformități privind calitatea apei potabile – Șendriceni, Păltiniș, Prăjeni, Sulița, George Enescu. Noi am luat legătura cu primăriile și le-am adus la cunoștință că aceste probe de apă nu sunt conforme și am cerut sistarea apei”, spunea atunci Monica Adăscăliței.

Problemele cu apa sunt vechi

Iar problemele cu apa din județ nu sunt noi. Operatorul de apă a trecut prin trei reforme. Mai întâi a fost regie autonomă, mai apoi s-a transformat în societatea Apa Grup, iar de mai bine de un deceniu a devenit Nova Apaserv. Deși compania a beneficiat de capitalizări de milioane de lei, pierderile raportate de Nova Apaserv SA au fost anii trecuți de aproape 80% din apa preluată din aducțiunea de la Siret față de ceea ce se plătea de către abonați.

Și, cu toate că are monopol, situația financiară a fost în ultimii ani una dezastruoasă. Iar dacă ne referim la structura capitalului, 51 la sută din activele operatorului sunt deținute de CJ Botoșani, 20 la sută municipiul Botoșani și 3,5 la sută municipiul Dorohoi. Altfel spus, aproape 75 la sută din capitalul social deținut de UAT-uri în care conducerea este asigurată de PSD, partid care a asigurat conducerea județului ani la rând.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...