Noul an a venit cu temperaturi-record pentru această perioadă. Astfel, în toate regiunile ţării este mult mai cald decât în mod obișnuit, iar temperaturile par specifice mai degrabă pentru o zi de primăvară decât pentru mijlocul iernii.
Pe 1 ianuarie, la ora 13.00, la Botoșani se înregistrau 18°C, fiind una dintre cele mai ridicate temperaturi din ţară. Ziua a fost una dintre cele mai călduroase din ultimii 40 de ani. La nivel naţional, ieri a fost cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie din istorie, de când se fac măsurători. De la 162 de stații ANM, la 132 dintre ele s-au înregistrat astfel de recorduri termice.
Nici pe 2 ianuarie vremea nu s-a răcit prea mult. Astfel, la orele amiezii, la Botoşani maxima era de 13°C.
“Statistic nu prea e aşa de bun datorită factorilor de multiplicare a bacteriilor şi a viruşilor. Gerul mai avea rolul şi de a distruge anumite boli. Acum nu prea e bine, o sa apar un sezon deschis de boli, de viruşi care vor căpăta rezistenţă şi vor fi eliminaţi din ce în ce mai greu. Nu e bine nici pentru oameni, nici pentru plante, nici pentru animale”, a spus un botoşănean.
„Profităm totuşi pentru a ieşi la o plimbare”
Ziua însorită i-a determinat pe mulţi botoşăneni să iasă la plimbare. „Nu e bună căldura pentru copaci, pentru vegetaţie şi chiar pentru sănătate. Profităm totuşi pentru a ieşi la o plimbare”, a spus o botoşăneancă care a ieşit pe Pietonalul Unirii.
„De mult nu a mai fost atât de cald în perioada acesta. Unii spun că de la Revoluţie, din ´89, dar eu cred că mai dinainte nu a mai fost atât de cald. Au îmbobocit şi magnoliile şi crinii, nu cred ca e prea bine”, a spus o altă botoşăneancă.
Vremea va rămâne caldă
Potrivit meteorologilor temperaturile nu vor consemna variaţii importante pe parcursul următoarelor două săptămâni, dar creşte probabilitatea de precipitaţii, în special din 4 ianuarie, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie publicată luni.
În Moldova, în prima săptămână de prognoză, valorile de temperaturi vor oscila de la o zi la alta, iar spre sfârşitul acesteia tendinţa va fi de scădere semnificativă, spre medii ale maximelor de -1 şi 1 grad şi ale minimelor de -6 şi -4 grade. Pe parcursul celei de a doua săptămâni din an, temperatura aerului nu va avea variaţii importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1 – 4 grade şi ale minimelor de -6 şi -3 grade.