Trimis în judecată de procurorii anticorupție, sub acuzațiile de abuz în serviciu și delapidare, Mihai Țurcanu, fostul director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, rămâne sub control judiciar. Așa au decis vineri (n.r. – 16 decembrie a.c.), magistrații Tribunalului Botoșani, care au prelungit măsurile instituite de procurori încă din timpul anchetei.
Astfel, în perioada în care se va afla sub control judiciar, Mihai Țurcanu s-a ales cu interdicția de a părăsi țara, dar și cu cea de a ocupa funcția de director executiv DSVSA Botoșani. Totodată, el trebuie să respecte mai multe obligații printre care să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul de Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
Potrivit deciziei magistraților, el nu are voie să se apropie sau să comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, coinculpată în dosar, cea cu care s-a sfătuit multă vreme în cadrul presupusei activități infracționale. Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi contestată.
Nume grele pe lista de martori
Însă, pe lângă menținerea măsurilor preventive, judecătorii au menționat și faptul că Țurcanu nu avea voie să se apropie sau să comunice cu martorii care vor fi citați în proces, aceștia fiind menționați în decizie. Prin urmare, magistrații au dezvăluit și numele celor care vor fi citați în fața instanței și vor fi audiați ca martori.
Este vorba de 24 de persoane printre care zeci de angajați ai DSVSA, dar și de fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean, Viorel Șerbănoiu, omul de afaceri Aurel Fediuc și fosta soție a deputatului Costel Șoptică, Magda Liliana Șoptică.
Iată lista tuturor martorilor nominalizați de DNA
- Mărăndel Elena
- Păslaru Consuela-Anca
- Airimițoaie Ovidiu,
- Voloșciuc Daniela,
- Străchinariu Margareta
- Harabagiu Teodor
- Sibeche Gabriela
- Zarug Ioan Alexandru
- Iordăchianu Nadia-Iulia
- Murgu Gianina-Lăcrămioara
- Alupoaei Tudorel
- Calistru Radu
- Andrei Vasile
- Zisu Iulian-Constantin
- Sarariu Constantin
- Bobuțac Carmen
- Acsinte Viorel
- Marinescu Anda
- Șerbănoiu Viorel
- Curelariu Adrian
- Cîntec Iulian Dan
- Șoptică Liliana Magda
- Fediuc Aurel
- Raranschi Mihaela-Talica
Mihai Țurcanu este acuzat de abuz în serviciu
Alături de el au fost trimiși în boxa acuzaților Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și omul de afaceri Bogdan Hapău, patronul societății M Design SRL Botoșani, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu.
Mihai Țurcan a fost ridicat pe 13 mai a.c. de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.
Procurorii susțin că Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.
Funcționare terorizate după ce s-au opus practicilor nelegale ale lui Mihai Țurcanu
„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.
În acest caz, Țurcanu s-ar fi consultat cu Mădălina Raluca Roșu, directorul Direcției Juridice din cadrul CNCD, care a fost acuzată la rândul ei de complicitate la abuz în serviciu.
Plăți pentru mobilier fictiv făcute de Mihai Țurcanu
Totodată, potrivit anchetatorilor, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către societatea M Design SRL Botoșani pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au fost livrate în totalitate.
Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele ajunseseră la DSVSA. La fel, și administratorul societății M Design a ajuns să fie inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu.
Faptele au ieșit la iveală în luna mai a.c., când procurorii DNA au organizat patru percheziții. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar având interdicția de a desfășura activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv, fiind cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.
În schimb, în același dosar s-au constituit și trei părți civile. Este vorba de DSVSA Botoșani, dar și de Elena Mărăndel și Anca Consuela Pâslaru, cele două angajate din cadrul instituției care s-au opus aranjamentelor lui Mihai Țurcanu și au fost la un pas să fie destituite.